Home

Achtergrond 200 x bekeken 2 reacties

Wijffels kritisch over kwestie-Westerschelde

Herman Wijffels, die informateur die de basis legde voor het huidige kabinet, is kritisch over de manier waarop het kabinet de problemen bij de verdieping van de Westerschelde aanpakt.

"Hier komt de aard van het Nederlandse politieke bestel, waar ik altijd zo bang voor ben, naar boven. Het Volksempfinden telt te zwaar mee bij het nemen of uitstellen van besluiten'', zei de oud-topbankier vandaag in de Volkskrant.

Hij zet ook vraagtekens bij de rol van premier Jan Peter Balkenende in het dossier. "Ik kan me voorstellen dat toen hij zag dat de zaak uit de hand ging lopen, hij heeft gedacht: laat ik er eens wat dichter op gaan zitten. Zeker omdat hij als Zeeuw de emoties aanvoelt. Maar dat heeft tot nog toe niet tot slagvaardiger beleid geleid.''

Balkenende maakte vrijdag bekend dat de Westerschelde zal worden uitgediept en dat Nederland de verdragsafspraken daarover met Vlaanderen zal nakomen. Het uitbaggeren van de Westerschelde ligt tot woede van de Vlaamse regering stil. De Raad van State verbood eind juli de werkzaamheden na bezwaren van Zeeuwse milieuorganisaties over de mogelijke schade aan de natuur.

De Belgische minister Yves Leterme van Buitenlandse Zaken komt morgen naar Nederland voor een kennismakingsbezoek aan zijn ambtgenoot Maxime Verhagen. Daarnaast gaat Leterme voor een informele ontmoeting langs bij Balkenende.

Leterme is vastbesloten de Vlaamse onvrede over de uitgestelde baggerwerkzaamheden in de Westerschelde aan de orde te stellen. Hij droeg eerder in zijn rol als Vlaamse premier bij aan de totstandkoming van de afspraken over het uitbaggeren van de Westerschelde, wat nodig is voor de ontwikkeling van de Antwerpse haven.

Wijffels geeft in de krant een advies mee aan het kabinet. "Koppel de verdieping van de Westerschelde aan de discussie die toch nog moet worden gevoerd over de Scheldemonding. Stranden moeten worden opgehoogd, dijken verzwaard. Dat is door de Deltacommissie aan het kabinet geadviseerd.''

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    boer'

    Ieder weldenkend mens weet toch de oplossing. Uitdiepen zonder de Hedwidgepolder nutteloos te verzuipen

  • no-profile-image

    gert

    Nederland is een land van ingewikkelde procedures,er moet heel wat op papier voor er wat gebeuren kan,bureaucratie heet dat,daar loopt de overheid zelf ook in vast,maar daar heeft ze zelf voor gezorgd,het betekent in ieder geval veel werkgelegenheid voor ambtenaren

Of registreer je om te kunnen reageren.