Home

Achtergrond 338 x bekeken 8 reacties

Werkgroep: antbioticagebruik kan fors lager

Het antibioticagebruik in de melkveehouderij kan sterk worden verminderd, ook rond het droogzetten van de dieren.

Dit constateren deelnemers van de themagroep Antibioticavrij produceren van het netwerk Verantwoorde Veehouderij.

De meeste deelnemers kunnen nog niet geheel zonder antibiotica, maar hebben dit doel wel binnen bereik. Opvallende uitkomst van de experimenten van de werkgroep is dat er niet één standaard-remedie is. Dit onderschrijft begeleidster Edith Finke van de werkgroep. "Iedere veehouder moet voor zichzelf uitzoeken hoe de weg naar antibioticavrij produceren het beste kan verlopen," zegt zij.

In wezen moet voor het antibioticavrij produceren het hele bedrijfssysteem worden aangepast, menen deelnemers aan de themawerkgroep. Het wekt dan ook misschien geen verbazing dat de meeste deelnemers aan de themawerkgroep biologische melkveehouders zijn, maar er neemt ook een gangbaar bedrijf deel. In de biologische melkveehouderij is het sowieso al een eis om zo weinig mogelijk antibiotica te gebruiken op het bedrijf.

De deelnemers constateren dat het antibioticavrij houden van melkvee al begint bij de bodem en het hebben en gebruiken van gezonde mest. Dat heeft weer een effect op het gewas dat groeit. Dat wordt ook gezonder. Daarnaast spelen andere aspecten een rol. Zo is ook het stalklimaat van belang voor de gezondheid van de dieren en de hygiëne in de stal, evenals het type koe dat wordt gebruikt en de productie-eisen die aan het dier worden gesteld.

Voor sommige veehouders is het geheel antibioticavrij houden van melkvee ook geen strikte eis. Wel van belang wordt gevonden dat de negatieve spiraal wordt doorbroken, waarbij ziekten en kwalen van vee worden bestreden met steeds meer antibiotica, zonder dat de problemen stoppen.

Om het gebruik van droogzetmiddelen te beperken, begonnen veel deelnemers eerst met het registreren van het middelengebruik en vervolgens het verminderen. ”Inzicht helpt verminderen,” aldus Finke.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Landbrug

  Zorgen voor goeie hygiene.
  Onder melken worden alle koeien met een ietsje vochtige warme doek gemolken(1 Doek per koe),alle koeien worden gedipt.Onderhoud van de melkerij is in orde. In stal,strontschraper, genoeg zaagsel in de box met krijt erdoor gemeng.
  Elk agrarier weet het ook wel,alleen het is vast houden in routines. Maar daarom kan het best nog wel een verkeerde kant opdraaien(hoop het niet), het zijn levende dieren dus.
  Iedereen wil gewoon zo weinig mogelijk antibiotica gebruiken, maar dieren moet ook niet lijden.

 • no-profile-image

  kempenboer

  Hallo Landbrug. Ik ben zeer nieuwsgierig hoe u dan mastitis dan onder de duim houd. Zou u iets over uw bedrijfsvoering kunnen zeggen? Met vriendelijke groet.

 • no-profile-image

  Driftleder

  Celletje, dat is ook onzin.
  Op het vorige bedrijf zet ik geen enkele koe droog met antibiotica. Mijn gemiddelde celgetal was 50 van afgelopen drie maanden. Molk 160 koeien, 15 koeien met uierontstekking, waarbij ik er 10 heb behandelt,naar melkproef. 5 gingen met mintzalf al de goeie kant op.
  Het is puur alles op orde hebben.
  Goed voer en goeie onderhouden,nette melkerij is het allerbelangrijkste en oplettendheid bij de veehouder.

 • no-profile-image

  dure

  Het gaat hier om het verminderen van antibiotica, en ja, als we met z'n allen de ziektes bij de bon aanpakken hebben we al de helft minder nodig.
  Schone ligboxen = de helft minder uieronsteking, en om nog maar een simpel voorbeeld te geven : een droog en schone afkalfstal = 80% minder baarmoeder ontstekingen = 80 % minder antibiotica, frisse / verse lucht in de stall (zij-muren eruit slaan!!) = 90 % minder longontsteking gevallen. En wat droogzetters betreft: JA dat moeten we blijven doen, om net zoals de vorige al zij: we hebben geen drie-spenen nodig, droogzetten met antibiotica prevents een hele boel problemen en ziektes na het alkalven.
  Ook een gezonde (laag-energy-rantsoen) droge koeien rantsoen is belangrijk, nog belangrijker dan het melkgevend vee!!!! Veel boeren geloven ook dit niet, maar meer dan de helft van de problemen na het afkalven (melkziekte, vette lever, slepende melkziekte / ketosis bijvoorbeeld.) komt door een slecht rantsoen bij de droge koeien.

 • no-profile-image

  celletje

  moeten de fabrieken dan maar een celgetal toestaan van 750.000 in de toekomst????? scheelt in ieder geval veel antibiotica.!!!!

 • no-profile-image

  roy

  wat een gedoe. Iedereen probeert om zo weinig mogelijk antibiotica te gebruiken omdat het i.h.a. duur is. Ik ben ook een tijdje gestopt met droogzetten zonder antibiotica, maar ben daar op teruggekomen. Met antibiotica heb ik jaarlijks 3% minder vervanging van melkvee en hoef ik ook minder antibiotica tijdens de lactatie te gebruiken tbv. uierontsteking. Mensen moeten niet te veel gaan zeuren, want de kwaliteit in ons land is super, de wachttijden van medicijnen is vrij lang en de controle is gigantisch dus wat is het probleem? Als het financieel niet aantrekkelijk is dan doe je het toch niet!

 • no-profile-image

  Landbrug

  Hendrikus, tjonge zeker 2 bedrijven gezien en verders niet?
  Heb iets meer dan 500 koeien en er lopen precies 5 drie spenen in stal.
  Het is gewoon goed management.
  De reden om hier geen antibiotica tijdens droogstand te gebruiken,is dat de veearts het moet doen. En de ervaringen zijn goed.
  Iedereen probeert zo min mogelijk te gebruiken,simpel. Kost geld.

 • no-profile-image

  hendrikus

  Ja Denemarken,het land van de driespenen

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.