Home

Achtergrond 251 x bekeken 3 reacties

Weer onrust over koers Nieuw-Zeelands Fonterra

Nieuw-Zeelandse boeren vrezen dat zuivelcoöperatie Fonterra opnieuw probeert externe financiers binnen te halen. Zij zien dat als een zeer ongewenste ontwikkeling.

De vrees wordt aangewakkerd door het feit dat coöperatievoorzitter Henry van der Heyden zonder duidelijke opgave van redenen is teruggetreden als bestuurder bij beursorganisatie NZX. Van der Heyden heeft daar tot nog toe geen duidelijke reden voor gegeven, maar dat voedt alleen maar de speculaties.

Eén waarschijnlijke reden is dat de Nieuw Zeelandse beurs binnenkort start met de termijnmarkthandel van melk. Dat zou het gevaar van belangenverstrengeling groot maken voor Van der Heyden. Een andere suggestie onder de veehouders is dat Fonterra opnieuw probeert extra geld op te halen via een aandelenemissie op de beurs of via een overeenkomst met een private, mogelijk buitenlandse, financier. Volgens veel boeren en zuivelmarktanalisten in Nieuw-Zeeland zou dit de bijl aan de wortels zijn van de coöperatieve structuur van Fonterra.

Twee jaar geleden deed Fonterra een eerste poging om de kapitaalsstructuur van het bedrijf aan te passen en deels naar de beurs te gaan. Een directievoorstel daartoe werd echter vierkant van tafel gewezen door de leden van de coöperatie, die vreesden volledig op afstand te worden geplaatst. Vorig jaar zagen ze zich in hun vrees bewaarheid toen de directie toegaf dat het bij een positief besluit van de leden het bedrijf had willen opsplitsen. De boeren zouden worden ondergebracht in een leverancierscoöperatie. De fabrieken en merken zouden in handen komen van een private onderneming met geen of nauwelijks boereninvloed meer.

Nu lijkt er echter weer een voorstel te liggen om de financiële structuur van Fonterra te wijzigen. Van der Heyden ontkent dat niet, maar wil er vooralsnog niet meer over zeggen. Hij praat er vooralsnog alleen met de shareholders council over, een soort ledenraad.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  freek

  de niewe rabobank

 • no-profile-image

  positief

  fonterra online veiling 25.8% hogere prijs voor melkpoeder.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Mooie strategie, langer termijncontracten voor levering door boeren en (lange?) termijncontracten met de afnemers. Verschil is voor de financiers. Als dit verschil maar groot genoeg is krijg je genoeg geld binnen en is de positie van het bestuur veilig gesteld. En dus de melkprijs.............goed zo, structureel laag en proberen de boeren de zeggenschap hierover te ontnemen. Was kennelijk de bedoeling blijkt achteraf.

Of registreer je om te kunnen reageren.