Home

Achtergrond

Weer massale loodvergiftiging in China

Wederom zijn in China honderden kinderen ziek geworden door loodvergiftiging.

Dit keer is een fabriek in de provincie Hunan de boosdoener. Volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua zijn 1354 jonge kinderen in de stad Wugang ziek geworden. In totaal werden bijna tweeduizend kinderen onder de veertien jaar getest op de aanwezigheid van de giftige stof. De ruim 1300 slachtoffers kampen met een zware vergiftiging; ze hadden meer dan 100 milligram lood in een liter bloed. Een flink aantal had zelfs 200 milligram lood per liter bloed in hun lichaam.

De smelterij is door de overheid gesloten en twee directeuren zijn gearresteerd. Volgens de overheid is de fabriek zonder toestemming van het plaatselijke milieubureau begonnen met de productie. Eerder werden in de provincie Shaanxi al meer dan 850 kinderen ziek door loodvergiftiging. Ook daar was een fabriek verantwoordelijk voor de vervuiling. Blootstelling aan hoge concentraties kan onder meer leiden tot beschadiging van het zenuwstelsel. Loodvergiftiging kan plaatsvinden door inademing of door het nuttigen van voedsel of dranken die lood bevatten.

Vervuiling

Vervuiling is in China een groot probleem. De enorme economische groei gaat op veel plaatsen ten koste van het milieu. Het water raakt vervuild doordat fabrieken hun afval illegaal lozen. Ook wordt de lucht steeds viezer, onder meer door uitstoot van fabrieken en door de vele kolencentrales. Daardoor zijn in de laatste jaren vele tienduizenden mensen ziek geworden. De afgelopen tijd lijkt Peking de vervuiling echter een hogere prioriteit te geven. Steeds vaker wordt gecontroleerd hoe bedrijven werken, hoe ze hun afval verwerken en of ze de juiste papieren hebben. Ook moeten fabrieken die de regels overtreden, de deuren sluiten.

Echt op het milieu letten wil de Chinese overheid nog niet. Zo vindt Peking dat pas in 2050 de uitstoot van broeikasgas CO2 teruggedrongen hoeft te worden. China stelt zich op het standpunt dat Europa en de VS hun groei te danken hebben aan een lange periode van vervuiling tijdens de industrialisatie. De Volksrepubliek zou daardoor ook recht hebben op snelle en daarmee vervuilende groei.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.