Home

Achtergrond 189 x bekeken

'Weer aandacht nodig voor bladschimmels'

Coöperatie CSV Covas waarschuwt suikerbietentelers opnieuw voor bladschimmels, zoals cercospora.

Het is drie weken geleden dat leden via de mobiele telefoon werden gewaarschuwd voor het optreden van bladschimmels. De werkingsduur van middelen ligt op drie weken.

Temperaturen boven de 30 graden in combinatie met langere, vochtige nachten zijn de ideale uitgangssituatie voor het optreden van bladschimmels. Dit gaat vooral op voor de schimmel die cercospora veroorzaakt. Onweer met veel wind zorgt ervoor dat de
schimmelsporen gemakkelijk over een groot gebied kunnen worden verspreid.

Daarom is het volgens de Zuidoostelijke coöperatie zaak om onder de huidige vochtige en broeierige omstandigheden percelen zeer goed te observeren en tijdig de bespuiting te herhalen. Zeker de percelen die nu nog niet zijn beschermd tegen bladschimmels. In de praktijk gaat het vooral om cercospora. Ook meeldauw wordt regelmatig waargenomen.

Verder wijst de agrarische dienst van CSV Covas erop dat onkruidbieten nu rijp zaad produceren. Als dit op de grond terecht komt, kan dit nog vele jaren tot grote problemen leiden. Het advies is dan ook om onkruidbieten uit het perceel te verwijderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.