Home

Achtergrond 165 x bekeken

Week 34: Gewijzigde markt kuikenvlees

Het beeld op de markt van kuikenvlees is deze week toch wel iets gewijzigd. Positief is dat de vraag naar enkele vers producten zoals vleugels, drumsticks en de filetkappen goed is, maar er lijkt een kentering op te treden bij de afzet van enkele bevroren kuikendelen.

Vooral de afzet van bevroren kuikendelen op een aantal Oost Europese landen staat wat onder druk. Hier zijn de gevolgen van de financiële crisis toch duidelijk zichtbaar. Veel leveranciers worden bij export op deze gebieden geconfronteerd met de bekende valuta perikelen bij potentiële afnemers.

Deze afnemers krijgen op hun beurt ook te maken met het feit dat veel consumenten over beperkte middelen beschikken, waardoor men nu minder kuikenvlees koopt en alternatieven zoekt. De prijzen van kuikenbouten die de laatste tijd voortdurend rond de € 1,25 - € 1,30/kg lagen, zouden nu op € 1,15 a € 1,20/kg uitkomen. De prijzen van de hele bevroren kuikenpoten zouden nog wel op peil blijven.

Positief is in elk geval wel dat de terugkerende vakantiegangers de markt wat ontlasten want, hoewel er op dit moment wel wat meer product ingevroren zou worden, zouden de voorraden in een ander jaargetijde, onder dezelfde marktomstandigheden mogelijk toch wat sneller zijn opgelopen.

Voor de korte termijn zal het aanbod naar verwachting overigens duidelijk lager gaan uitvallen, want bij de huidige extreem warme weersomstandigheden eten de kuikens duidelijk veel minder voer en dat zal goed in het aflevergewicht te zien zijn. In pure kilogrammen zal de markt dat dus best gaan merken.

Voor de wat langere termijn liggen de zaken wat anders, want het totale EU aanbod van kuikenvlees zou volgens ingewijden de komende maanden wel eens flink kunnen gaan oplopen. In een aantal Europese landen zou de productie inmiddels niet alleen hersteld zijn naar normale niveaus, maar ook de inleg van broedeieren zou in de EU op een hoog peil liggen en dat zou voor het toekomstige kuikenaanbod in de EU betekenen, dat dit toch wat ruimer uit gaat pakken dan op dit moment het geval is.

Maar goed, op dit moment lijkt het marktbeeld dus wel iets minder positief te ogen, maar kan zeker niet als problematisch gekwalificeerd worden. Voor de komende maanden is het wel essentieel, dat de consumptie in ieder geval op peil blijft, maar liever nog wat oploopt.

De basiscontractprijs voor volgende week stabiliseerde op € 0,745/kg en de “vrije” kuikenprijzen zijn deze week met € 0,02/kg opgelopen tot gemiddeld € 0,91/kg voor lichte en zware kuikens.

Bron: PVE

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.