Home

Achtergrond

Wachten op zuivelvraag

De zuivelmarkt zit voorzichtig in de plus. De voorraden worden kleiner en voor het eerst zit er geen daling meer in de markt. Maar het is niet zo dat de melkprijzen zomaar geen stijgen. Daarvoor is de markt nog te grondstofgedreven. Het is wachten op een aantrekkende vraag.

De marktsignalen worden iets positiever. De maandelijkse internetveiling van zuivelgigant Fonterra zwengelde deze maand het optimisme aan. Op deze veiling, een belangrijke indicator voor de wereldzuivelmarkt, ging de prijs voor melkpoeder met 25 % omhoog. De vraag is of dit structureel is. Volgende week moet meer duidelijkheid geven. Dan is namelijk de nieuwe veiling.

Intussen stijgen ook in Nederland de zuivelprijzen. De concentraatprijzen zijn goed en verse room is duurder geworden. Dat stuwde de prijzen van poeders en vooral boter de laatste weken behoorlijk omhoog.

Dit zijn belangrijke ontwikkelingen voor de uiteindelijke melkprijs, maar bovenal gaat het om de mondiale vraag. Die moet eerst aantrekken en daar is toch echt een betere wereldeconomie voor nodig.

In de huidige markt trekt de vraag aan, maar hard gaat het nog niet. In het Midden-Oosten komt de vraag maar moeizaam op gang. Ondanks een hogere olieprijs, gaat er niet veel meer zuivel vanuit Nederland naar die regio.

In China is de vraag na het melamineschandaal weer redelijk aangetrokken. Maar daarvan hebben vooral Nieuw-Zeeland en Australië geprofiteerd. Maar ook hier geldt: de economie is nog niet op peil. En doordat zuivel in China een luxeproduct is, blijft de consumptie nog achter.

Er zijn, kortom, zeker positieve signalen op de wereldzuivelmarkt. De bodem is bereikt en er kan voorzichtig naar boven gekeken worden. Maar dat vertaalt zich de eerste maanden nog niet in een prijsstijging van de melkprijs. Dát gebeurt pas als de mondiale zuivelvraag de lucht ingaat.

prognose:

zuivelmarkt iets beter, nu nog de mondiale vraag

Of registreer je om te kunnen reageren.