Home

Achtergrond 268 x bekeken 3 reacties

WKK's straks op overschotmarkt

Door uitbreidingsplannen van energiebedrijven opereren exploitanten van WKK's vanaf 2013 op een overschotmarkt.

Dat concludeert de landelijke netbeheerder TenneT in een rapport over de energiemarkt. Dit jaar ontstaat voor het eerst een overschot dat vermoedelijk 1,7 gigawatt bedraagt. RWE, Eon en Electrabel willen de komende drie jaar nieuwe installaties met een totale capaciteit van 18,5 gigawatt bouwen in de Eemshaven en de Maasvlakte.

Vanaf 2013 zal daardoor een groot exportpotentieel ontstaan dat in 2016 is opgelopen tot 15,9 gigawatt. Het is volgens Kees den Blanken van WKK-vereniging Cogen sterk de vraag of de export ook realiseerbaar is.

”Zo niet, dan moeten duizenden kleine WKK-bezitters de concurrentie aan met multinationals die goedkope maar vieze kolen- en gascentrales runnen. Uiteindelijk zal de WKK het dan waarschijnlijk afleggen.”

Capaciteit

Deze mogelijkheid is reëel, ook volgens TenneT, alhoewel het bedrijf kabels zegt aan te leggen naar Duitsland, Groot-Brittannië, Denemarken en Noorwegen. Feit is dat ook omringende landen fors aan capaciteit bijbouwen. Bovendien wil het buitenland liever stroom van schone installaties.

In Nederland zijn WKK’s goed voor de helft van de elektriciteitsproductie. De tuinbouw neemt een derde van de totale capaciteit hiervan voor haar rekening.

Energiemaatschappijen komen deels naar de Nederlandse kust op zoek naar koelwater. Gletsjerrivieren als de Donau en Rijn worden steeds meer regenrivieren, en worden daardoor een minder betrouwbare bron van koelwater voor installaties.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bert Willemsen

  Vindt men een oplossing om de hoge energie prijzen(vooral vorig jaar) het hoofd te bieden: Wat doen de netbeheerders(naast de tuinders tegenwerken met het terugleveren) ze gaan hun capatiteit uitbreiden, waarom?

 • no-profile-image

  Bert WIillemsen

  Als dit werkelijk zo is, dan is het zeer treurig gesteld met dit land! We hebben toch een minister die voor deze sector zou moeten opkomen, we hebben verschillende organistaties(LTO enz.). Waarom gaan deze zich dan niet eens hard maken dat de tuinbouw eerlijke kansen moet krijgen, want de netbeheerders/energiemaatschappij maken gewoon misbruik van hun monopoly positie!

 • no-profile-image

  Edel Ratte

  Dat is heel simpel.Ze willen gewoon rendement maken. Geen negatief rendement zoals in de tuinbouw maar mooie zwarte cijfers. De Nederlandse staat vindt dit allemaal best.Zij zien deze handel als hoofdactiviteit en de agrarische sector wordt bijzaak al zullen ze dat nooit hard op zeggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.