Home

Achtergrond 32 reacties

Vreba-Hoff ligt onder vuur

Emigratiebemiddelaar Vreba-Hoff heeft Nederlandse melkveehouders die naar de VS zijn gegaan, verkeerd geïnformeerd en financieel benadeeld.

Dat zeggen betrokken boeren en Marianne van Gulijk, juridisch adviseur in de VS. Het Nederlandse consulaat-generaal in Chicago bevestigt dat er klachten van boeren over Vreba-Hoff zijn binnengekomen, maar wil er verder geen mededelingen over doen.

Meerdere melkveehouders die via Vreba-Hoff naar de VS zijn geëmigreerd zijn inmiddels terug in Nederland. Volgens Van Gulijk zijn zeker zes boeren teruggekeerd. Nog meer bedrijven dreigen de boerderij in de VS kwijt te raken. De emigratie is uitgelopen op een fiasco.

Boeren zouden over essentiële zaken verkeerd zijn geïnformeerd, zoals over visa, financiering en vergunningen. Hierdoor zitten ze met verkeerde visa, krijgen ze geen verblijfsvergunning en dreigen de VS te moeten verlaten.

Ook toezeggingen over de bouw van nieuwe melkveebedrijven zijn volgens melkveehouders niet nagekomen. De bouw duurde bij meerdere boeren veel langer dan afgesproken, waardoor ze geen koeien konden gaan melken en er geen melkgeld binnenkwam. Soms duurde de bouw jaren.

Vreba-Hoff is van de families Van Bakel en Van der Hoff. Willy van Bakel ontkent dat boeren door zijn toedoen in problemen zijn gekomen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  American girl

  Oh Oh Oh wat een reacties. Ik moet toch wel lachen om de reactie van Peter uit Helena. Als je hier nu al 4,5 jaar wacht op een boerderij die nog gebouwd moet worden dan is er toch wel iets mis. Ook al zou Vrebahoff het niet in die tijd kunnen bouwen waarom ben je zelf niet bezig met de vergunningen, leningen ed voor je boerderij? Na 4,5 jaar heb je toch wel genoeg contacten opgebouwd dat je zelf die boerderij wel kunt bouwen. LLC oprichten is zo gebeurd met de bank praten is ook niet al te moeilijk vooral niet 2 jaar geleden ( zolang je maar voldoende eigenvermogen hebt ) en bouwbedrijven zijn er ook in overvloed, het enigste is de vergunningen maar met wat goede engelse kennis kun je dat zelf ook wel invullen en anders ze hebben hier ook consultants of advocaten zo geef niet af op mensen die minder ervaring hebben. Of heeft Vrebahoff ook al je centen en probeer je zo je eigen haggie te redden door een loonsbedrijf te beginnen?
  Natuurlijk is het een pyramidespel? Het is natuurlijk te gek voor woorden dat mensen van 80 koeien naar 1200 of meer gaan in een keer zonder echte ervaring in dit land. Maar als je rond gereden word in een mooie Yukon Denali en stopt bij mensen die de waarheid niet echt vertellen en dat je van je eerste melkcheck een huis van $250,000 kunt kopen ja dan is het alleen maar natuurlijk dat mensen daarvoor vallen. Maakt niet uit hoe sterk je in je schoenen staat men werkt op je gevoelens in. Zo ik heb daar wel wat begrip voor maar geen begrip voor mensen die na 4,5 jaar nog het licht niet zien dat is gewoon dom.

 • no-profile-image

  Hans

  Peter leg ons eens uit hoe het in Vredesnaam mogelijk is dat er 5 jaar overheen gaan om een melkveebedrijf op te richten. De verhalen zijn juist dat je veel makkelijker een vergunning krijgt in Amerika. Vaak is er alleen een bouwvergunning nodig. Zelfs in NL gaat het vele malen sneller. Hoop wel dat jullie het naar je zin hebben.

 • no-profile-image

  Een neutrale boer

  Wat er in dit artikel staat is volledig de waarheid. En nog ontkend Willy van Bakel alles.
  1) Hij is een beroepsleugenaar van het ergste soort
  2) Legaal stelen is zijn specialiteit
  3) Chantage kent hij ook heel goed
  4) Iets nakomen kan hij niet
  5) Hij maakt zijn klanten die getekend hebben monddood. Hij komt aan zijn 20.000 koeien door de bedrijven van zijn klanten bewust failliet te laten gaan. Alle machines zijn van slechte kwaliteit zodat de boer al direkt kan beginnen met vervangen. En dan kan hij deze bedrijven voor een appel en een ei overnemen.
  Het is heel erg wat de Vreba-Hoff boeren in Amerika nu meemaken, meer investeren dan de bank wil en dan investeerders erbij halen is veel te riskant. Willy van Bakel speelt een piramidespel zoals Bernard Madoff. Hij hoort maar op een plaats thuis dat is in de bak. In Nederland is van Bakel een keurig bedrijf in de boerderij top 120 en in Amerika een schurkenbende.

 • no-profile-image

  prutser

  Misschien ben ik veel te dom, maar waarom moet het geld van de verkoop van je eigen boerderij bij Willy op de rekening, waarom houden die boeren niet zelf het beheer over hun eigen geld zolang er niet gebouwd wordt en er geen koeien zijn?, is dat niet heel misschien om het bouwen van de vorige emigrant te financieren? en over dat visum verhaal, zonder de groene kaart heb je eigenlijk niks in the States te zoeken, voor zover ik weet kom je daar wel voor in aanmerking in Iowa. Maar goed, eerlijk is eerlijk, de boeren zetten uiteindelijk zelf hun handtekening, hoewel dat nogal eens gebeurde na soms maar een of twee dagen aan de keukentafel zitten, en zulke beslissingen neem je niet in zo'n korte tijd, niet iedereen is opgewassen tegen zakenmensen als van Bakel

 • no-profile-image

  john

  Iedereen die met Van Bakel in zee gaat komt vroeg of laat op de koffie.

 • no-profile-image

  ben toch nie

  Kom nou toch gauw...... Het gaat niet over melkprijzen, en economische crisis, maar over het niet nakomen van afspraken, beloftes en opleveringen. En als je gaat rechten voor je geld, weet Willy van niks, en procedeert hij je kapot met dure advocaten. Daar gaat het om.!
  Maar als je zoveel vertrouwen in hem hebt, zou ik je aanraden, om er een keer zaken mee te doen. Praten we over een jaar verder, of je het nog zo'n geweldige vent vindt.

 • no-profile-image

  ondernemer

  Heren, laten we wel wezen een bedrijf in de usa is enkel weggelegt voor de echte pioniers die niet bij de eerste tegenslag bij de pakken neer gaan zitten, iedereen die denkt dat het in de usa net zo gaat als in nederland ( daar waar alles voor je geregeld wordt ook al kun je niks ! ) kan beter bij moeders thuis blijven, en welk verwijt moet je van Bakel maken ? een boer met 80 koeien in NL die naar 1200 koeien wil in de usa , waar komen die financiele middelen vandaan ??? denk je echt dat een bank dat geld zo maar met de eerste de beste mee geeft ? denk toch eens na !!
  blijf lekker in nederland en jammer maar wat door ! ondermenen is risico lopen en als er geen risico is dan er geen marge !!

 • no-profile-image

  Edel Ratte

  Uit sommige berichten blijkt dat zaken doen het zelfde is als iemand proberen te bedonderen waar ie bijstaat. Je maakt dus niet contracten om duidelijkheid voor beiden te scheppen maar zo op te stellen dat je mensen later kunt uitzuigen.
  Je moet maar als mens zo willen zijn zeg ik als Edel Ratte.....

 • no-profile-image

  john Roorda

  Gijs ..Zonderland zou eigenlijk ook iets over zijn eigen doen en laten moeten schrijven .
  Als dat nou allemaal zo enige blaam of faam was dan, dan zou hij ook iets over een ander mogen zeggen

 • no-profile-image

  Siem

  Zeg Peter en Miranda waar blijft jullie geld
  als straks na de vleugels ook de kop eraf gaat bij VHoff? ben je je loonbedrijf dan ook kwijt?

 • no-profile-image

  ondernemer

  als iedereen nou eens probeerde zijn eigen broek op te houden in plaats zich druck te maken over wat er bij de buren gebeurd, en waar we niet alle in en outs van weten !!

 • no-profile-image

  Peter & Miranda

  kritische lezer te bang om je naam te plaatsen???
  Als je zaken doet moet je heel goed opletten, elke verkopende partij heeft het doel om te verkopen, hoe meer hoe beter. Dus opletten!!! en als je dat niet doet wordt je soms benadeelt.
  Voorbeeld: als ik een tractor koop en ik moet meer betalen voor bepalade opties of dergelijke of een bepaald merk, en ik doe hier geen onderzoek na en betaal dus een te hoge prijs en ga dan toch accoord met de koopovereenkomst dan heb ik dat helemaal aan mezelf te danken.
  Zaken zijn zaken en iedere partij handelt in zijn eigen belang ook vrebahoff.
  tip voor de meneer "die niet gek" is
  vertrouw niemand als je zaken doet controleer alles. zorg dat je helemaal tevreden bent voor je je eigen handtekening ergens onderzet. en met name in de USA moet je overal altijd duizenden keren alles controleren en blijven opletten.

  in dit leven wordt je idd bestolen waar je bij staat het gebeurd vlak onder je neus dus je zult altijd scherp moeten blijven.

 • no-profile-image

  dirk van vliet

  zes jaar geleden maakte een goeie kennis van me de opmerking dat je als je zaken doet met meneer van bakel héél goed uit moet kijken, en zo mogelijk nóg gladder als hij moet zijn. deze uitspraak werd hem toen kwalijk genomen, de tijd heeft hem inmiddels gelijk gegeven.
  (ik ben niet bang om mijn naam te melden) dirk van vliet

 • no-profile-image

  h.v.d.zandt@comveeweb.nl

  was dat niet al langer de indruk die vreba-hoof wekte?

 • no-profile-image

  Als dubbeltje geboren

  Het is al net als met de wielrennerij in de afgelopen jaren. Zit je naar de wedstrijd te kijken op TV en ben je enthousiast over de prachtige ontsnapping van de eenling. Hij lapt ze er allemaal bij. En gaat met enige voorsprong over de finishlijn. Een week later blijkt dat hij gesjoemeld heeft, en 2 jaar niet mag meedoen aan de wedstrijden.
  Soms denk ik ook wel aan de ondernemers die zo enorm hard kunnen groeien, en veel harder dan andere bedrijven in omvang toenemen. Hoe kan dat? Doe ik het niet goed, of heeft hij een betere adviseur. In de harde ondernemerswereld kan je door verkeerd beleid failliet gaan. Dat voordeel heeft de wielrenner wel op de ondernemers. Hij zal zo nog maar niet failliet.
  Alhoewel er zijn ondernemingen in de Westerse wereld die niet failliet gaan aan wanbeleid, omdat de overheid ze financieel overeind houd. Het lijkt erop dat de managers er financieel écht niet op achteruit gaan. Ook al worden ze goudgerand ontslagen. Dat lot zal een stoppende agrariër niet overkomen.

 • no-profile-image

  boer met de pet

  dit is toch oud nieuws toen mijn buurman 10jaar geleden naar canada is gegaan heeft hij het ook met van bakel geprobeerd te onderhandelen maar kon ook niet met hun uit de voeten een andere makelaar gevonden en boert er al weer 10jaar met alle te vredeheid dus ik denk dat je er zelf heeel veel aan kunt doen,over de onderhandeling en wat je zelf wilt, en niet de aanbieder makelaar jij moet uiteindelijk de boel BETALEN!!!

 • no-profile-image

  Peter & Miranda

  Jongens jongens jongens waar zijn we toch allemaal mee bezig in deze wereld
  wij zijn zelf 4,5 jaar geleden met vrebahoff naar de USA gekomen.
  en nee wij hebben nog geen enkele koe in de achtertuin laat staan een stal.
  is dit allemaal de schuld van Willy? NEE!!
  het zijn heel veel factoren bij elkaar die er toe doen zoals de vergunning de locatie de banken en ga zo maar door.
  Op het moment zijn we een loonbedrijf gestart en wie help ons hiermee idd meneer Willy de man met de snor.
  Vinden wij dit een prettige tijd hier NEE maar ja we hebben hier voor gekozen en gaan hier ook mee verder tot het bittere eind. je zult het toch echt zelf moeten doen, en als je het niet meer kunt rukken omdat je hele stomme boeren acties hebt ondernomen is het wel HEEL erg makkelijk om vrebahoff er weer de schuld van te geven.
  En we praten het natuurlijk niet goed wat er allemaal gebeurd en idd willy belooft soms een beetje veel maar 1 ding is zeker hij behandelt iedereen hoe ze hem behandelen. en laat zeker niemand vallen als daar geen rede toe is, daarbij heeft iedereen die terug is gegaan om welke rede dan ook hun totale investerings bedrag terug gekregen of krijgt het terug. Maar dat zeggen ze er niet bij. Terwijl er heel duidelijk in het contract staat dat de aanbetaling niet terugbetaald wordt bij een beeindiging van een contract.
  Willy is een man die verkoopt niet iemand die hier een beetje zit te hobby. En als je zelf niet oplet en je trap er met je grote poten in, ja das dan heel erg jammer voor je maar dan moet je niet hem de schuld ervan geven. maar eerst eens bij jezelf nagaan of je wel mans genoeg bent om een bedrijf te runnen.
  iedereen is mans genoeg om de beslissing te maken om met hem wel of niet in zee te gaan.
  Maar ja hollanders blijven hollanders en de schuld aan een anders geven doen ze graag dat lezen we hier wel weer.

  day by day,what you choose, what you think, and what you do, is who you become!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Het artikel in ADG van vrijdag 07-08-2009 "boerengezinnen alles kwijt" zegt mij genoeg. En let nu maar eens op, vanwege de plaatsing van dit artikel zullen er nog veel meer gedupeerden hun mond open gaan doen.

 • no-profile-image

  John

  tjo, dat jij op zo'n afstand verstand hebt van zaken doen in de USA .
  Als je een zachtaardig hebt dan moet je hier maar nooit naar toe komen ,want dan slopen ze je .
  Holanders net zo goed als Amerikanen ,want het is hier bikkel hart.

 • no-profile-image

  gefopt

  Ja hoor en nog steeds trappen die boertjes in al die glorieverhalen van Van Brakel ,oeps foutje.Het is Van Bakel zeker???
  Die mooie trekker op de straat is toch ooooooh zoveel meer waard dan gewoon normaal doen.Kijk eens naar mij... vinden jullie het ook niet dat de MIJNE de GROOTSTE is! ;-)

  Groetjes en bezint eer ge begint!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Als de melkprijzen op het peil van 2 jaar terug waren gebleven zouden er geen problemen zijn geweest.
  Nu het rendement laag is kan het niet iedereen het vol houden.
  De zwakste vallen om. die zoeken het gebrek aan capaciteiten niet bij zich zelf.
  Maar gaan op laag water met modder gooien.

 • no-profile-image

  John Roorda

  Hij heeft mij helemaal niets betaald of gegeven .
  Er zitten ook heel veel boeren die wel goed boeren en het is leuk voor hun als daar ook een keer over gepraat wordt.

 • no-profile-image

  unaaitmesteedsofamerica

  Precies, het is heel laag bij de grond om steeds Willy als de grote boosdoender aan te wijzen!! Wat als de markt gebleven was wat het was zoals in 2007 en 2008? En iedereen op zijn sloffen kon cash flowen? Nu gaat het minder en ook bij de Vreba-hoff "boeren" net als bij iedereen hier in de states. Een ieder die voor de "van bakel" constructie heeft gekozen heeft het met zijn volle verstand gedaan mag ik hopen! reageer dan ook met je volle verstand en schaam je om je eigen falen te verdoezelen achter een bekender iemand.

 • no-profile-image

  Pieter

  Het is inderdaad makelijk om de familie van Bakel de schuld van alles te geven.
  Vrijwel alle bedrijven in Amerika hebben het zwaar vanwege de lage melkprijs, ook boeren die er al lang wonen en zeer goede jaren achter de rug hebben.
  Met zo'n lage melkprijs is het gewoon een kwestie van proberen te overleven.
  Vrebahoff lijkt een grote speler op de markt in Amerika, maar hoeveel boeren zijn er via een andere makelaar naar toe gegaan en hebben het ook niet gered!!
  Amerika is een land van uiterste en flinke schommelingen in de melkprijs zijn daar al jaren het geval.
  De boeren die via van Bakel zijn gegaan hadden zelf beter op moeten letten, wie geeft nou zijn hele geld in handen van iemand anders.
  Van Bakel zou stom zijn geweest als hij niet zou proberen er zo veel mogelijk aan te verdienen!

 • no-profile-image

  ben toch nie

  @Peter, Ik ben het met je eens, dat als je met hem zaken doet, je zelf schuldig bent, aan de ellende die volgt, want iedereen in Nederland zou ondertussen wel beter moeten weten. Uit je verhaal kan ik opmaken, dat jij het blijkbaar normaal vindt, dat je iemand 10x moet controleren, of je niet bedot wordt. Ik ben nog zo naïef, dat ik er van uit ga, dat als ik iets met iemand afspreek, en op papier zet, dat het ook nagekomen wordt. Zonder constant op te moeten letten, dat je niet bestolen wordt.

 • no-profile-image

  John roorda

  Weer de zelfde zinloze discusie .Dit door de zelfde schreeuwende boeren die ooit met het familie kapitaal op stap zijn gegaan. Om te beginnen moeten ze eerst hun naam eens onder hun bericht zetten. Vervolgens moeten ze zelf eens in de spiegel kijken en dan aan zich zelf vragen of ze er zelf geen zooitje van hebben gemaakt.
  Het enigste wat ze denken is, ik heb niets dus een ander moet ook maar niets hebben.
  Als je toevallig een verkeerd visum hebt dan hoeft het nog niet gelijk zo te zijn dat je bedrijf daar slecht door loopt .
  En als je echt boer ben en geen zaken man dan kan je beter meteen (dus direct) terug gaan naar Nederland.
  Want die groep gaat het daar zeker niet reden .En als je van jezelf vindt dat je zaken man bent maar je bent het niet ......DROOM rustig verder je wordt vanzelf wel wakker al ze chapter eleven aanvragen . En dan geef je gewoon weer die die Willy de schuld .

 • no-profile-image

  Melkvee houder Oost Duitsland JK

  Wat allemaal een geweldige verhalen,ik heb hier ook veel nederlanders zien komen en gaan(Zonder van Bakel)en die zouden het hier ook even maken(vaak met te weinig eigen kapitaal)en gaan ook driftig aan de gang,en met de zelfde snelheid dat ze kwamen gingen ze ook weer,mensen vergis je er niet in wat het voor moeite kost en de hoeveelheid geld er nodig is om te verkassen,en dan nog het ondernemerschap wat er voor nodig is!!!! Alleen als je er dag en nacht voor wilt werken,je goenoeg finaciele middelen hebt en een heel goede ondernemers geest hebt ben je klaar voor emigratie,en ben je een Vreba-Hoff ook niet nodig om dergelijke stappen te zetten!!!! Maar het is natuurlijk makkelijk asl er een Vreba-Hoff er is die je van A tot Z alles voor je regeld,zelfs je portomonee,en dan gaat het even niet goed,en maar klagen over Vreba-Hoff,mensen kijk in de spiegel en vraag je zelf af of je er klaar voor bent,bij enige twijvel niet doen!
  Wij hebben ook de beste tijden niet op dit moment,alleen ka ik er niemand de schuld van geven,alleen de bank dat die zo ver met me mee zijn gegaan,en zo ver dat ik zeniet nodig ben,maar zij mij(hoop ik althans) we melken hier op he moment 31 miljoen liter per jaar,de melvee houders onder ons weten dan wat het kost als je er maar 19 cent voor krijgt zoals vorig jaar! Ik heb het geluk dat de akkerbouw (4500hect) en de varkens (20000) estvarkens he ardig doen,anders had ik ook de strop om nu!
  Boeren en loonwerkers in USA en Nedeland heel veel geluk bij jullie onderneing en denk er aan alles wat je doet,doe je zelf,en niet de ander de schuld geven

 • no-profile-image

  Wim

  Jongens jongens waar zijn Peter en Miranda mee bezig,al 4,5 jaar in Amerika en nog geen melkveebedrijf en wanneer wordt er gebouwd? en Willy Van Bakel is nog een heilige ook. dit is het toppunt van geduld!! je laat met je spelen Peter. Het verkrijgen van een milieuvergunning is natuurlijk een drama met vrebahoff als aanvrager,door zijn talrijke millieuovertredingen en boetes van $223500 op zijn bedrijven in Hudson Michigan, zie websites
  http://www.michigan.gov/documents/deq/wb-vrebahoff-update0409_275752_7.pdf (website milieudienst)
  http://www.nocafos.org/news.htm (website oppositiegroep)
  dit heeft ook grote gevolgen voor de mestacceptatie door akkerbouwers, voor de bedrijven door vrebahoff gebouwd en goed voor de groene tegenstanders, die hierdoor de milieu vergunningen vertragen en vervolgens ook de financiering zelfs opgezegd word door de te lange tijdsduur. De mensen van de ODA (het ministerie van landbouw in Ohio) zeggen al jaren dat ze niet begrijpen dat er nog altijd boeren uit Nederland komen. wegens de corrupte werkwijze van vrebahoff. Toch is er in Amerika toekomst genoeg voor de melkveehouderij mits door een goede begeleiding, geen uitbuiting en valse beloften zoals vrebahoff doet. Hierin kunnen nederlandse banken,die in heel de wereld aktief zijn een grote rol spelen b.v. financiering en aankoop van bestaande bedrijven, het zoeken van geschikte locaties van nieuwbouw, het maken van kontrakten met bouwbedrijven, zodat er concurrentie komt.

 • no-profile-image

  Wanneer valt de kop

  Het koningschieten is in alle hevigheid losgebarsten.

 • no-profile-image

  kritische

  Peter, Willy was in Nederland al langer op zoek naar iemand die in the States een loonbedrijf wou starten. Hij heeft dus eindelijk iemand gevonden. Fijn voor hem dat het toch gelukt is en jij veel geluk toegewenst bij de oprichting van je nieuwe melkveebedrijf..........als het zover komt.

 • no-profile-image

  John

  Hoeveel heeft Willy jouw betaald om de laatste reactie erop te zetten? Verdraaiing van de feiten, precies hetzelfde als Willy doet.

 • no-profile-image

  kritische

  Leg even uit wat je bedoelt met je opmerking " als je zelf niet oplet en je trapt er met je grote poten in".

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.