Home

Achtergrond 231 x bekeken 13 reacties

Vraag naar zuivel trekt aan ondanks groter aanbod

De opleving van de prijzen in de zuivelsector zijn vooral het gevolg van een aantrekkende vraag.

Dit is de analyse van de Europese Commissie. Het totale aanbod van melk in Europa is dit jaar niet gedaald, maar juist gestegen.
Boeren zijn opnieuw meer gaan melken. De productiestijging komt met name voor rekening van de landen in Noord en Noordwest-Europa: Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Polen en Zweden. In de overige EU-lidstaten is de productie niet gegroeid, maar ook niet overal flink gedaald. In Frankrijk wordt met name in Bretagne nog goed geproduceerd.

De Commissie weet nog niet goed waar de productiestijging precies aan toe te schrijven is: was het het gematigde weer, of hebben de boeren het toch niet zo slecht? Feit is dat de gemiddelde gehalten vet en eiwit in de melk dit jaar ook zijn blijven stijgen en dat is toch een indicatie dat veehouders hun dieren niet op een rantsoen hebben gezet, maar dat ze juist goed hebben gevoerd. Veel Europese lidstaten willen op 7 september extra steunmaatregelen voor de melkveehouderij afdwingen. De Commissie wil daar, mede gezien de stijgende vraag, niet te veel aan toegeven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  De interventie werkt,gelukkig.Laatst las ik dat de Boter en Melkpoeder bij een aantrekkende markt weer aangeboden wordt!Dat betekend als de melkprijs zich tussen de 28 en 30 cent gaat bewegen de intrventievooraden worden aangeboden.Ik ben beniewd hoe de ontwikkelingen zich voortzetten.

 • no-profile-image

  arie

  @gert, ben het daar niet mee eens, meer melken om toch melkgeld binnen te krijgen? als je de kostprijs in acht neemt kost elke liter meer melken geld, dus verstandiger zou zijn om minder te melken en dik 20 cent voor je leasemelk te pakken (incl. btw)

 • no-profile-image

  de boerin

  Daar proosten we op! (met een lekker roomlikeurtje of milkshake natuurlijk)

 • no-profile-image

  Tom

  Het is verstandiger om in Nederland met de melkacties mee te doen als de Fransen beginnen. De melk weg laten lopen en dat gedeelte verleasen, het kost bijna niets! Dit is een goede manier om een goed systeem af te dwingen bij de politiek. We moeten zelf het heft in handen houden! Dus het volume beheersen om en kostprijsdekkendemelkprijs. Dan is het weer verantwoord om melkveeehouder te zijn!!!

 • no-profile-image

  gert

  Boeren proberen ondanks de lage melkprijs zoveel mogelijk te melken, om toch flink wat melkgeld te krijgen,er liggen veel rekeningen die betaald moeten worden,melken ze teveel ,dat is dan weer een zorg voor later.

 • no-profile-image

  kleine boer

  Gert uw reaktie is de enige echte reden

 • no-profile-image

  Gerard

  De vraag trekt aan door de lage prijs!!
  het omgekeerde gebeurde in 2008, toen de hoge prijs de oorzaak was van vraaguitval.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Welke productiestijging?
  Dit artikel van het AgD roept vraagtekens op, zie hieronder een bericht van amper twee maanden geleden;
  "Onderwerp: Update melkmarkt en politieke ontwikkelingen, 23 juni 2009
  Datum: 23 juni 2009
  Auteur: Klaas Johan Osinga,
  1. Productie Europa
  De Europese melkproductie lag de eerste vier maanden van 2009 1,1% lager dan vorig jaar.
  Nederland en Polen produceerden in april 4 respectievelijk 5% meer dan in dezelfde maand
  een jaar eerder. Frankrijk noteert over de eerste vier maanden 7,3% productiedaling, in april
  was de afname 1,9% en voor mei is de schatting -4,5%. Zie verder bijlage I (bron Europese
  Commissie). De Britse sectororganisatie DairyCo voorspelt dat de melkproductie in Groot-
  Brittannië dit jaar met 670 miljoen liter (5,2%) zal dalen tot 12,2 miljard liter."

 • no-profile-image

  Han

  Klaas van der Horst het is me niet duidelijk waarom de vraag niet mag aantrekken bij een groter aanbod. Dit is nl wat de koop boven je artikel suggereerd. Op welke economische wet is deze uitspraak gestoeld?

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Gelukkig werpt de interventie zijn vruchten af.Laten wij hopen dat wij de komende winter tussen 26 en 30 cent gaan beuren. Dan kan ik weer een paar Rekeningen betalen!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  De Commissie weet drommels goed dat de financiele koek heel erg dun is! Er valt niet veel te verdelen. De crisis is nog niet voorbij. Daar wordt zeker rekening mee gehouden.

 • no-profile-image

  brabadner

  Volgens mij kun je maar een gedeelte van je mq verhuren, dus... Zou wel een goede zaak zijn als iedereen zijn mq gaar verhuren, gaat de prijs tenminste flink naar beneden. Ik zeg: DOEN

 • no-profile-image

  Klaas

  Han, het bericht suggereert niet wat je denkt dat het doet. De vraag mag natuurlijk aantrekken. Jammer voor de melkprijzen en dus ook de boer dat de vraag niet aantrekt bij een gelijkblijvende of dalende productie. Dan zat er waarschijnlijk meer rek in de prijsstijging.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.