Home

Achtergrond 588 x bekeken 9 reacties

Vooruitstrevende gedachten

Annechien ten Have nam deze week een dapper standpunt in. Zij keert zich tegen de eis van een vierkante meter per vleesvarken.

Niet omdat dit laatste niet kan, maar omdat er ongelijkheid door ontstaat. En nog sterker: omdat er niets tegenover staat.
Zij is dapper, omdat Ten Have ook wel weet dat het debat snel een andere draai krijgt. Voor veel burgers klinkt een vierkante meter per varken veel te weinig. Voor je het weet, wordt het beeld weer opgeroepen dat de varkenshouderij dieren in veel te kleine hokjes wil duwen.

Het sterke aan haar pleidooi is dat zij niet louter het argument van eerlijke kansen uitspeelt, hoewel zij daar recht toe heeft. In de EU blijft het voorlopig bij de eis van 0,65 vierkante meter, in tegenstelling tot de 0,80 in Nederland nu en de eis van 1 vierkante meter in 2013. LTO ijvert ervoor de norm in de EU te verhogen naar Nederlands peil. Dat is een eerste stap. Daarnaast zou extra ruimte beloond moeten worden.

Natuurlijk hoort de consument daarvoor te betalen. Zo niet, dan kan de overheid dit volgens Ten Have stimuleren (fiscaal, via subsidies of – minder gelukkig – een minimumprijs). De sector op zijn beurt moet zich onderscheiden met smaak; niche naast bulk, om de meerprijs te halen. Vooruitstrevende gedachten, eindelijk eens niet vanuit het defensief.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @Linda: Blij dat er in ieder geval nog iemand op dit forum opereert die het voor de slachtoffers van dit krankzinnige gesteggel over vierkante millimeters opneemt! Men is in deze sector kennelijk zo afgestompt dat het blote feit dat deze arme, intelligente dieren met een soort onverschillige achteloosheid zijn verstoken van elk respect en mededogen dat hen als levend wezen toekomt. De vraat- en schraapzucht van de consument en het slaafs inspelen hierop van de sector brengt onnoemelijk veel leed teweeg. Dat weten we allemaal maar we kijken quasi-onwetend de andere kant zoals ook in de recente geschiedenis de andere kant op werd gekeken toen en substantieel deel van onze eigen soortgenoten naar de verdommenis werden gejaagd! Het is beschamend dat dit hele geneuzel nog een punt van discussie in onze samenleving moet zijn. Inderdaad mogen we dankbaar zijn dat er instanties als Partij voor de Dieren, Wakker Dier, Varkens in Nood, Greenpeace en vele ander zijn die zich het lot van de slachtoffers van de menselijke arrogantie en het speciesisme aantrekken. Er is gelukkig een onomkeerbaar proces in gang gezet waardoor steeds meer mensen in gaan zien dat we de grenzen van de ethiek al lang overschreden hebben en ons als een almachtige god maar van alles menen te mogen permitteren met de wereld, de natuur en de andere dieren. Houd vol, Linda!

 • no-profile-image

  Veehouder

  Herman en Linda het voor jullie te hopen dat jullie niet in een bejaardenhuis komen te wonen, daar heb je het slechter dan wat voor dier dan ook in de Nederlandse landbouw. Wat ruimte betreft moet je ook niet klagen maar spendeer eens meer geld zodat we nog beter voor onze dieren kunnen zorgen

 • no-profile-image

  linda

  Annechien dapper????Het is gewoon misdadig om de dieren die al zoveel ontzegd wordt zelfs de minimale ruimte van een m2 te misgunnen. Gelukkig heeft de Partij voor de Dieren hier direct vragen over gesteld. Het is om moedeloos van te worden zoals er over millimeters gesteggeld wordt en er niemand enig gevoel toont voor de echte slachtoffers in deze medogenloze industrie.

 • no-profile-image

  jan

  ben het helemaal met je eens deze zitten in een glazen kooi ze zien het niet of willen het niet zien lopen aan het handje van de regering en die hebben maar een doel goedkoop voedsel. dus het word alleen maar beter als het lto weg is en er een vakbond komt die er voor de boeren is .eerlyke producten voor eerlijke prijzen

 • no-profile-image

  Dirk

  Linda, als je niet weet hoe het toegaat in de moderne varkenshouderij, hou dan gewoon je mond. Als je echt wilt weten hoe het in de varkenshouderij toegaat, ben je welkom op mijn bedrijf. Je mag alles zien!! Laat maar weten!
  groet, Dirkrtafry

 • no-profile-image

  wim

  lieve linda als ik naar myn koeien kyk die dag en nacht buiten zijn denk ik wel eens wou zelf wel een koe zijn maar denk niet dat jij dat denkt als je naar je varkens kykt griepland heeft gewoon gelyk dieronterend die vlees industrie

 • no-profile-image

  dick veerman - foodlog.nl

  Jan, kun je uitleggen waarom boerenvakbonden wel voor elkaar krijgen wat LTO niet lukt?

  Ik denk dat de LTO's te zeer verweven zijn met de bestaande structuren en daarom vaak te ambtelijk optreden. Maar een een minder ambtelijk optreden alleen is niet genoeg. Wat wel? Nederland is tenslotte maar een piepklein stipje in de internationale markten voor varkens- en kippenvlees, groenten, aardappelen, graan en zuivel.

 • no-profile-image

  linda

  @Herman: hartelijk dank voor je steun. Als je denkt dat je alles al weet komt er nog meer ellende bij: dat dieren in de gierput vallen omdat de roosters waarop ze staan wegrotten van de giftige dampen. ik kan mij er iets bij voorstellen, ook dat niet voor ieder ongeluk direct de brandweer wordt gebeld. want dat zal het kostenplaatje drukken. bij sommige grote stallen is niet eens een woonhuis, wie controleerd van uur tot uur of er iets aan de hand is. in Weert 18-8 15.000 kippen verbrand.
  hoe lang nog.....

 • no-profile-image

  voesel

  consument betaald niets extra wanneer het aanbod graan, zuivel en vlees te hoog is.
  Alleen hoe leg je de LTO bestuurders dat uit.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.