Home

Achtergrond

Volle universiteiten trappen nieuw collegejaar af

Universiteiten beginnen de komende week met een nieuw collegejaar. Verspreid over de week houden de universitaire instellingen hun officiële opening van het academisch jaar.

Voor de Universiteit Leiden heeft de opening van het jaar maandag een extra feestelijk tintje. Zij neemt dan een geheel gerenoveerd Academiegebouw in gebruik. Koningin Beatrix opent het symbolisch door een bronzen kunstwerk van Theo van de Vathorst voor het gebouw te onthullen. Het 428 jaar oude Leidse Academiegebouw heeft een grondige renovatie ondergaan, waaronder een restauratie van de dakconstructie, die door de bonte knaagkever was aangetast.


Traditiegetrouw heeft een aantal universiteiten belangrijke politici uitgenodigd om de studenten toe te spreken. Zo spreekt premier Jan Peter Balkenende donderdag op de universiteit van Tilburg. In zijn toespraak 'Durven kiezen voor dynamiek' bespreekt hij de financieel-economische situatie en de noodzakelijke keuzes waar Nederland voor staat.


Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken is maandag gastspreker op de Universiteit van Amsterdam. Haar collega van Onderwijs, Ronald Plasterk,spreekt op die dag in Enschede studenten en medewerkers van de Universiteit Twente toe.


De universiteiten beginnen dit jaar met veel meer eerstejaars dan normaal. Door de crisis meldde een kwart meer nieuwe studenten zich aan voor een universitaire studie dan vorig jaar. De universiteiten verwachten daardoor grote organisatorische en financiële problemen.


Ook de hogescholen maken zich op voor een nieuw studiejaar. HBO-raad-voorzitter Doekle Terpstra houdt woensdag een toespraak op de Hanzehogeschool in Groningen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.