Home

Achtergrond 1 reactie

Vogelbescherming platgebeld over voederadvies

Vogelbescherming Nederland heeft de afgelopen week honderden telefoontjes gekregen van vogelliefhebbers over de oproep om vogels in de natuur niet meer te voeren of drinkwater te geven.

De organisatie riep zondag op tijdelijk te stoppen met het geven van eten en drinken wegens de besmettelijke vogelziekte het geel. De ziekte verspreidt zich steeds verder over ons land.

"De mensen wilden weten hoe het nu verder moet en of ze bepaalde vogels toch eten konden blijven geven'', aldus een woordvoerder. Toch blijft het advies ongewijzigd. Vogels hebben nu ook voldoende voedsel en drinken in de natuur. Maar het geeft wel aan dat het leeft bij de mensen.''

Het aantal meldingen van verdachte gevallen neemt gestaag toe. In totaal zijn circa 370 verdachte vogels uit het hele land gemeld die vrijwel zeker aan de ziekte overleden zijn. Volledige zekerheid of het in alle gevallen om de ziekte gaat, is er niet omdat niet alle vogels kunnen worden onderzocht.

Trichomonas, ofwel het geel, veroorzaakt een geelkleurig abces in de keelholte, waarna de vogels stikken of verhongeren. De ziekte wordt verspreid via de bek van de dieren en dus vormen voederplekken en vogelbadjes een bron van infectie.

Vooral groenlingen, merels en Turkse tortels zijn op dit moment het slachtoffer. In Duitsland kwamen al tienduizenden vogels om. De Vogelbescherming zegt dat de besmettingen zullen afnemen als het kouder wordt. Dan kan ook weer voedsel en water worden gegeven.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    hendrikus

    welke sukkel gaat er deze tijd van het jaar vogels bijvoeren

Of registreer je om te kunnen reageren.