Home

Achtergrond 212 x bekeken

Voedingstak lichtpunt bij chemieconcern DSM

De omzet van DSM Nutrition is het tweede kwartaal ten opzichte van een jaar eerder met 7,7 procent gestegen van 1,3 miljard tot 1,4 miljard euro.

Door goede prijzen en een relatief sterke dollar steeg het bedrijfsresultaat van de voedingsdivisie van het chemie- en biotechnologiebedrijf met 30 procent tot 265 miljoen euro. De cijfers van de voedingspoot staan in schril contrast met die van het totale concern. DSM zag de omzet dalen met 20 procent ten opzichte van een jaar eerder, maar met 7 procent stijgen ten opzichte van het vorige kwartaal. De businessgroep Nutrition compenseerde lagere volumes met betere prijzen. Binnen Nutrition nam de vraag naar vitamines en andere voedingssupplementen voor dieren het sterkst toe.

Wat ook hielp, is dat DSM op voedingsgebied in belangrijke mate actief is op markten die minder door de crisis getroffen zijn, zoals China. DSM Food Specialties noteerde hetzelfde resultaat als vorig jaar met sterke groei voor enzymen, zoals Brewers Clares en ARA, een ingrediënt voor babyvoeding.

De divisie Performance Materials leed met name onder slechte resultaten van de kunstmestafdeling DSM Agro. Door slecht weer werd het aanbrengen van kunstmest in Noord-West Europa uitgesteld tot het tweede kwartaal. Daarnaast daalden de prijzen dramatisch.

Markt prijzen voor calcium ammmonium nitraat (CAN) daalden tot 115 euro per ton, wat uiteindelijk leidde tot veel grotere verkochte volumes aan het einde van het tweede kwartaal. Dat, plus een daling van de prijs van aardgas, konden echter slechte prestaties eerder niet compenseren. Bestuursvoorzitter Fijke Sijbesma ziet een lichte verbetering voor het tweede halfjaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.