Home

Achtergrond 252 x bekeken

Versnipperde markt krijgt er met plan Greenery aanbieders bij

Als The Greenery telersverenigingen een eigen verkoopbeleid gunt zal dat leiden tot meer partijen op de al overvolle markt.

Dat beaamt topman Philip Smits. "Handelspartijen kunnen in de al enorme lijst van partijen die ze kunnen bellen straks één, twee of drie telefoonnumers bijschrijven."

Smits verwacht dat enkele grote telersverenigingen zullen kiezen voor een lossere relatie met het handelshuis, nu coöperatie en handelshuis mogelijk verder uit elkaar worden gezet. Als zij kiezen voor deze zakelijker relatie, vervalt de leveringsplicht maar mogen ze de Nederlandse tussenhandel zelfstandig beleveren.

Het creëeren van extra verkooppartijen zal van tijdelijke aard zijn als de bundeling doorzet, verwacht Smits. De telersverenigingen zullen dan opgaan in een koepel van een associatie van producentenorganisaties, is zijn verwachting. Met het nieuwe model voor The Greenery ontstaat een platform voor bundeling, verwacht ook voorzitter Theo Ammerlaan van de coöperatie The Greenery. Niet alleen krijgen de telersverenigingen meer commerciële vrijheid binnen de coöperatie, maar ook wordt het handelshuis The Greenery meer op afstand gezet. De rol van het als in- en verkopend handelshuis stond bundeling in het verleden in de weg. Ook biedt de grotere commerciële vrijheid van telers ruimte voor een volledige fusie van coöperaties, verwacht voorzitter Ammerlaan.

Lees ook Greenerytelers krijgen ruimere verkoopvrijheid

Of registreer je om te kunnen reageren.