Home

Achtergrond 197 x bekeken 2 reacties

Verburg wil locatie bedrijven met Q-koorts niet bekendmaken

Het bekendmaken van de exacte locatie van bedrijven waar Q-koorts heerst heeft geen toegevoegde waarde voor de bescherming van de volksgezondheid.

Dat antwoordt minister Gerda Verburg (LNV) op vragen van PvD-Kamerlid Marianne Thieme.

Thans wordt wel de gemeente waarin een besmet bedrijf wordt gevonden door LNV bekendgemaakt. Besmette bedrijven krijgen maatregelen opgelegd om verdere verspreiding van de bacterie te voorkomen. Op de website van het RIVM staat daarnaast een kaart met gebieden waar veel mensen ziek worden. Volgens de minister is dat voldoende.

Er lopen nog verschillende onderzoeken naar Q-koorts, onder meer naar de definitie van een besmet bedrijf. Nu geldt een meldingsplicht bij meer dan 5 procent miskramen bij drachtige geiten op een bedrijf. Ook op bedrijven met een lager percentage miskramen kan echter Q-koorts voorkomen. Verburg beraadt zich op een advies van deskundigen over de definitie. Binnen twee weken wil ze de Kamer hierover berichten.

Het RIVM, het Centraal Veterinair Instituut (CVI) en de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) doen onderzoek naar het overleven van de Q-koorts-bacterie in mest. Resultaten daarvan worden eind dit jaar verwacht.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    bezorgde burger

    Dit toont nogmaals het failliet aan van de huidige veehouderij in NL. Ik maak me meer zorgen Qkoorts (er is al een resistente variant waar 5 mensen aan zijn overleden) dan de mex griep, waar zoveel ophef over gemaakt wordt. Over de Qkoorts wordt gezwegen. Het belang van de huidige veehouderij gaat blijkbaar boven het volksgezondheidsbelang. Weg met die CDA kliek.

  • no-profile-image

    van o

    Helemaal mee eens, De burger wordt informatie onthouden, in "het algemeen belang" dat is meestal het belang van het kapitaal. Net zoals we met de euro voor de gek worden gehouden en met Europa! Ik woon tegenover een grote geitenhouderij, ga vaak hardlopen en loop pal naast de ventilatie uitvooer van het bedrijf, ik ruik ze dan goed. Ruikt naar Feta kaas. Lekker, maar ik weet niet of ik er goed aan doe, zeker omdat ik al long klachten heb. 200 meter verderop zit een grote kippenboerderij... Maar nergens is te zien of er ergens een bespetting is.

Of registreer je om te kunnen reageren.