Home

Achtergrond

Verburg: totaalpakket in de maak

Het kabinet werkt aan een totaalpakket van voorstellen over de Westerschelde, waarover nog deze week in het kabinet wordt gesproken en besloten.

Dat liet minister Gerda Verburg (LNV) dinsdag weten. Ze wilde niet zeggen in welke richting die voorstellen gaan. "Eenvoudige oplossingen zijn er niet, we werken er hard aan'', zei ze. Verburg is verantwoordelijk voor het onderdeel natuur, Verkeer en Waterstaat gaat over uitvoering van de verdieping van de Westerschelde, zei ze nog. Verkeersminister Camiel Eurlings wilde niet reageren en zei dat Verburg het woord voert over de kwestie, evenals premier Jan Peter Balkenende. Die liet vrijdag al weten dat de zeearm zal worden verdiept en dat Nederland verdragafspraken daarover zal nakomen, zonder in details te treden. Verburg wees er net als de premier op hoe belangrijk goede samenwerking met België is.

Het uitbaggeren van de Westerschelde maakt de Antwerpse zeehaven beter bereikbaar voor grotere schepen. Vier jaar geleden sloten Nederland en Vlaanderen een verdrag daarover. Onderdeel van die zogenoemde Scheldeverdragen is ook het onder water zetten van de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen, maar in april trok het kabinet die plannen in. Aan Vlaamse zijde zijn werkzaamheden uitgevoerd. Na bezwaren van natuurorganisaties over mogelijke schade aan de natuur schortte de Raad van State eind juli het baggerwerk aan Nederlandse kant op. Voor de Vlaamse minister-president Kris Peeters, die ongerust is over het afgesproken tijdschema voor de verdieping van de belangrijke vaargeul, was dat reden de Nederlandse ambassadeur in Brussel te ontbieden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.