Home

Achtergrond 457 x bekeken 4 reacties

'Verburg moet tegen vleesregels stemmen'

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) vraagt minister Gerda Verburg van Landbouw om niet akkoord te gaan met de nieuwe Europese marketingstandaarden voor pluimveevlees.

Het verzoek is neergelegd in een brief die het CBL naar het ministerie heeft gestuurd. Het CBL geeft in de brief aan vooral moeite te hebben met de criteria die worden gesteld voor vers pluimveevlees en de labeling van vers pluimveevlees. In de voorstellen staat dat pluimveevlees dat diepgevroren is geweest niet meer al vers aangeprezen in de winkel mag liggen. Het CBL noemt de veronderstelling dat consumenten er van uitgaan dat ‘vers’pluimveevlees niet beroren is geweest een zwakke basis voor Europees beleid.

Bevroren

Verder vreest de branche-organisatie de precedentwerking voor andere productgroepen als varkensvlees en rundvlees. Bij deze productgroepen wordt het vlees vaak bevroren om het verder efficient te kunnen verwerken.

Het CBL verwacht dat de voorgestelde maatregelen de consument geld gaan kosten, als gevolg van hogere kosten voor controle en etikettering. Ook tijdens piekperioden zal minder vers pluimveevlees beschikbaar zijn verwacht het CBL.

De organisatie verwijt de pluimveesector die sterk heeft gelobbyd voor deze maatregelen in feite handelspolitiek te bedrijven. In de praktijk zal vooral geïmporteerd bevroren vlees uit Thailand en Brazilië worden getroffen door de maatregel.

Consument

Nepluvi-voorzitter Jan Odink wijst er op dat 26 van de 27 EU-lidstaten voor de voorstellen zijn. “De consument moet op de juiste manier worden voorgelicht.” Odink benadrukt verder dat alleen vlees dat diepgevroren is geweest niet meer als vers in de winkel mag liggen. Vlees dat slechts ‘aangevroren’ is geweest (enkele graden onder nul) ten behoeve van een bewerkingsstap mag vers genoemd blijven.

Ook vindt Odink de vrees voor precedentwerking voor andere vleessoorten onterecht. “Alleen als de betreffende sectoren zelf om deze maatregelen vragen worden ze misschien doorgevoerd.” Odink verwacht ook niet dat Verburg tegen de voorstellen zal stemmen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hans

  Och och 't is toch wat. Ondanks een import heffing van €102,40/100kg kunnen die hollandse kippenboeren nog niet concureren tegen de Brasilianen
  http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds/cgi-bin/tarduty?Taric=0207141000&SimDate=20090529&Action=1&ProdLine=80&Country=BR/0508&Type=0&Action=1&YesNo=1&Indent=-1&Flag=1&Test=tarduty&Periodic=0&Download=0&Lang=NL&Description=yes
  't is toch waanzin om graan of graanvervangers hier naar toe te slepen, ze om te zetten in varkens/kippenvlees, dan 70 tot 80% van dat vlees weer te gaan exporteren en de stront hier achter laten. Landen die veel efficienter kunnen produceren en minstens net zo lekker vlees hebben, moeten we door bovengenoemde maatregel buiten de deur houden en aangezien dat nog niet genoeg is beginnen we nu te zeuren over of vlees bevroren, aangevroren of vers is. zijn jullie de lichtgezouten kippeborsten al vergeten? Brasil is volop aan het exporteren naar china en het zijn de chinesen die de op 2 na grootste wereldwijd recentelijk ontdekte olievelden voor de kust van Brasil gaan ontginnen. Door deze politiek van importheffingen houden we on-economische boeren de hand boven het hoofd en missen we de boot van de dingen waar we als nederlanders juist zo goed in zijn

 • no-profile-image

  Herman schober

  @Linda: Ja, Linda, mijn hart sprong ook op! Tegelijkertijd dacht ik: "Hiep hoi, nu houdt misschien ook walgelijke reclame van 'Kip het meest verziekte stukje vlees' op onze goede smaak te teisteren". Maar nee, Het mocht (nog) niet zo zijn! De strijd om die schandelijke vee-industrie de nek om te draaien zal nog wel even door moeten gaan. Gelukkig zag ik in de peiling van Maurice de Hond dat de PvdD van 2 naar 3 zetels gaat. Dat geeft hoop!

 • no-profile-image

  linda

  even werd ik op de verkeerde poot gezet en dacht: hoera, vleesregels... er komt regulering dat dieren alleen gehouden mogen worden als aan al hun behoeften wordt voldaan. Lekker buiten in de wei, ruimte, licht en lucht en geen ingrepen aan hun lichaam. helaas het mocht niet zo zijn. EEN ZINNETJE wil ik wel aanhalen: DE CONSUMENT MOET WORDEN VOORGELICHT.... dus laat duidelijke foto's zien hoe de dieren in de vleesfabriek leven, op elkaar gepropt, laat zien hoe ze gevangen en geslacht worden en zet erbij dat het eten van vlees ernstige gevaren voor de gezondheid het klimaat oplevert.

 • no-profile-image

  Hoe dom

  Dus "verse vis" wordt een begrip uit de verleden tijd. Overigens slaat de term vers niet op de temperatuur maar op de staat van het product (niet bedorven). Een product dat niet vers is, wordt uberhaupt niet gegeten. De producten zijn ofwel alleen gekoeld of (tijdelijk) bevroren geweest. Overigens aanvriezen is vriezen, ik vries mijn producten even aan voor het transport.

Of registreer je om te kunnen reageren.