Home

Achtergrond 169 x bekeken

Verboden reclame medicijnen op internet

Het merendeel van de websites die informatie verstrekt over aandoeningen, ziekten en geneesmiddelen overtreedt de regels voor reclame van receptgeneesmiddelen.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ).

In totaal werden 41 websites onderzocht op hun reclamegedrag. Van de 41 onderzochte websites bleken er 32 gemaakt of gesponsord door fabrikanten van geneesmiddelen die alleen op doktersvoorschrift te krijgen zijn. Hiervan overtreden 23 internetpagina's zelfs de in de geneesmiddelensector geldende richtlijnen of de Geneesmiddelenwet, concluderen de onderzoekers.

Het onderzoek richtte zich op informatie op internet over vijf veelvoorkomende aandoeningen: astma, verhoogd cholesterol, maagklachten, diabetes en depressie. Op die sites werd verwezen naar medicijnen, wat volgens de wet verboden is. Ook werd in testjes, tips en ervaringsverhalen doorverwezen naar een geneesmiddel dat alleen op recept te verkrijgen is.

Het IGZ hoopt naar aanleiding van het onderzoek in overleg met betrokken partijen de regels voor reclame voor medicijnen op het internet aan te scherpen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.