Home

Achtergrond 188 x bekeken

Verbio wint terrein door malaise Duitse concurrentie

Verbio heeft het eerste halfjaar van dit jaar 12,5 miljoen euro verlies geleden.

Vorig jaar maakte de Duitse fabrikant van biobrandstoffen nog 2,2 miljoen euro winst in dezelfde periode. Het bedrijf is echter optimistisch over de markt.

De omzet van Verbio daalde ruim 17 procent tot 247 miljoen euro. Het tweede kwartaal verbeterden de verkopen en marges van Verbio. Het tweede kwartaal speelde het bedrijf, één van de grootste in de branche, financieel quitte, maar wil voor de rest van het jaar geen precieze winstvoorspellingen doen.

Volgens topman Claus Sauter profiteert Verbio van gigantische overschotten aan raapzaad en granen in Europa. Verbio’s fabrieken draaien op tussen de 90 en 100 procent van de capaciteit en de orderportefeuille zit tjokvol tot het einde van het jaar. Dat komt volgens Sauter vooral doordat veel andere Duitse producenten failliet gingen.

Sauter ziet een toename van importen van biodiesel uit Argentinië. Het product kan zonder exportbelastingen worden uitgevoerd en vindt vooral zijn weg naar Spanje en het Verenigd Koninkrijk. De uitvoer van biodiesel zou voor Argentijnen goedkoper zijn dan de uitvoer van plantaardige oliën.

Zelf is Verbio opgehouden met het verwerken van suiker tot ethanol, omdat de suikerprijs is gestegen. Daarom wordt gekozen voor rogge en tarwe.

Of registreer je om te kunnen reageren.