Home

Achtergrond 208 x bekeken

Veiligheid patiënt in ziekenhuis niet voldoende

De veiligheid van de ziekenhuispatiënt is niet gewaarborgd.

Iets meer dan een kwart van de ondervraagde verpleegkundigen heeft het idee dat de meeste incidenten niet worden gemeld. Ook incidenten met dodelijke afloop worden volgens verpleegkundigen niet altijd gemeld.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond onder 670 verpleegkundigen. Zij vulden een enquête in met vragen over onder meer fouten, hygiëne, slecht functionerende artsen en agressie onder patiënten en bezoekers.

Redenen om incidenten niet te melden zijn meestal tijdgebrek of 'vergeten'. Een kwart van de verpleegkundigen die zegt dat incidenten niet worden gemeld, geeft aan dat dat komt doordat ze bang zijn voor represailles. Daarnaast speelt schaamte voor het maken van een fout een rol om er geen melding van te maken net als het niet willen verlinken van collega's.

Van de ondervraagde verpleegkundigen stelt 5 procent dat op hun afdeling een of meerdere patiënten zijn overleden door een incident. "Van hen weten er vijftien niet of dit is gemeld aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), terwijl dat wel moet. Nog eens vijf verpleegkundigen zeggen te weten dat dit niet is gebeurd'', aldus de Consumentenbond. Stress, te hoge werkdruk, ontoereikende deskundigheid en het niet naleven van richtlijnen en protocollen zouden de oorzaak zijn.

Ook worden veelvuldig fouten met medicijnen gemaakt. Dat gebeurt vrijwel elke maand wel een keer, zo blijkt uit het onderzoek. Toch beoordeelt 80 procent van de verpleegkundigen het medicatiebeleid met een 7 of hoger. Volgens ruim 150 verpleegkundigen lopen er ook artsen op de afdeling rond die slecht functioneren. Zij missen in veel gevallen communicatieve vaardigheden, ervaring of zijn niet geïnteresseerd in de patiënten.

Verbetering behoeft vooral de hygiëne. "Meer dan de helft van de verpleegkundigen moet regelmatig of zeer regelmatig de emmer met sop ter hand nemen, omdat de schoonmaakploeg er te weinig is of zijn werk niet goed doet, volgens de verpleegkundigen.''

Hoofdinspecteur Wim Schellekens van de IGZ erkent dat "calamiteiten helaas veel te weinig worden gemeld aan de directie van het ziekenhuis''. Daarom zegt hij te hopen dat het onderzoek bijdraagt tot meer meldingen aan de directie en daarmee ook aan de inspectie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.