Home

Achtergrond 3 reacties

Veetransporteurs verbijsterd over voorstel stahoogte

Het voorstel van de Dierenbescherming met betrekking tot de stahoogte van runderen tijdens transport kan juist leiden tot meer dierenleed.

Dat melden Veepro Holland, Export Net en de exportorganisatie van fokrunderen (VEF). De organisaties geven aan verbijsterd te zijn over de reactie van de dierenbescherming.

De dierenbescherming wees onlangs de bestaande regelgeving van eind 2005 voor de stahoogte van runderen tijdens transport af. De dierenbescherming grijpt terug op een advies uit 2002 waarin wordt gepleit voor een stahoogte van 20 centimeter boven de kop van het rund.

Kophoogte

”Onbegrijpelijk”, zegt Veepro-directeur Johan van den Berg. ”Samengeschoolde runderen houden van nature de kop omlaag. Dat betekent dat de kophoogte ongeveer 40 centimeter beneden schofthoogte is”, legt Van den Berg uit. ”Dit zou de transporteur de wettelijke mogelijkheid geven het verstelbare plafond van de vrachtauto tot op de rug van de koeien te laten zakken. Dat kan leiden tot onacceptabele beschadigingen.”

Volgens Van den Berg waren bij het overleg over de stahoogte afgelopen juli alle betrokken partijen, waaronder ook de Algemene Inspectie Dienst, het erover eens dat een ruimte van 10 centimeter boven de rug werkbaar en controleerbaar is. Dierwelzijn zou hierbij zijn gewaarborgd. De Voedsel en Waren Autoriteit en de Dierenbescherming waren volgens Van den Berg helaas niet bij dit overleg aanwezig.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jaap

  verbieden die dubbeldekkers

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Minder runderen in een vracht, dat wordt vaker heen en weer rijden, dat bereken je dan toch gewoon door aan de afnemer, of zou de boer het gelach weer kunnen betalen.

 • no-profile-image

  hoop

  Vindt ut maarniks
  Ben je nou zo lomp om je argumentatie niet toe te lichten

  Als je er geen verstand van hebt dan je zelf er niet in moeien

  Ga jij maar met een dubbeldekker naar spanje lekker opeen gepakt want dat mag gerust als hetmaar goedkoop is he
  De dieren bescherming interessert het echt niet maar het helpt wel als de helft maar op een wagen kan dan gaat de sector gewoon uit als een kaars
  fijn geregeld toch?

Of registreer je om te kunnen reageren.