Home

Achtergrond 290 x bekeken 1 reactie

Veetrans en NBW samen in kwaliteit

Veetrans en de NBW (Nederlandse Bond van Waaghouders van Levend Vee), de onafhankelijke organisaties voor respectievelijk veetransporteurs en de verzamelplaatsen van levend vee, willen gaan samenwerken op het gebied van het beheer van hun kwaliteitsregelingen.

Het ligt in de bedoeling dat de kwaliteitssystemen worden ondergebracht bij een gezamenlijke stichting. De stichting gaat de kwaliteitsregelingen beheren via afzonderlijke modules voor de verschillende onderdelen en diersectoren. Zo komen er aparte modules voor fokvee, weidevee, schapen, varkens, kalveren, slachtrunderen en voor transport, handel en verzamelen.

Volgens Toon Wassenberg, voorzitter van de NBW, wordt met deze eerste stap gevolg gegeven aan de roep om meer samenwerking en eenheid op het gebied van kwaliteitssystemen. "Iedere handelaar of waaghouder of transporteur is vrij om deel te nemen aan een kwaliteitssysteem. Met deze organisatie voorkomen we dat er veel systemen met eigen overhead ontstaan voor een op zich kleine sector en houden we de kosten in bedwang." Wassenberg verwacht dat meer organisaties op termijn zich zullen aansluiten.

Dierwaardig Vervoer

Voor de veetransportsector hebben de veehandelsorganisatie NBHV en transportorganisatie Saveetra vorig jaar het kwaliteitssysteem Dierwaardig Vervoer opgezet. Er lopen gesprekken tussen met Veetrans over de mogelijkheden tot samenwerking of samenvoeging van de wederzijdse kwaliteitssystemen.

Voorzitter Piet Thijsse vindt de huidige ontwikkeling positief. "Het is iets waar steeds om werd gevraagd. Het is goed dat ketensystemen steeds beter op elkaar aansluiten." Verder geeft Thijsse aan dat de gesprekken met Veetrans constructief verlopen. "Ik sluit voor de toekomst niets uit."

Eén reactie

 • no-profile-image

  jaap

  Ik denk dat we de varkens en runderen per touringcar gaan vervoeren, heb je bij die dubbeldekkers niets met stahoogte ventilatie en voederen te maken.
  Want als men als mens op zijn knieën door de bus moet kruipen en je krijgt gratis niets te eten of te drinken, daar maak niemand zich druk om

  gr
  Jaap

Of registreer je om te kunnen reageren.