Home

Achtergrond

Veel meer teken dan in 2007 en 2008

In Nederland zijn gedurende de maanden mei, juni en juli in totaal ruim 5.800 teken gevangen. Dat zijn er véél meer dan in 2007 en 2008, toen in dezelfde periode 3.250 teken werden gevangen.

Dat maakte Arnold van Vliet van De Natuurkalender vanmorgen bekend in het radioprogramma ‘Vroege Vogels’.

De sterke toename wordt vooral bepaald door vier locaties. Op vier andere locaties werden dit jaar juist het laagste aantal teken sinds 2007 aangetroffen. “Het is nog onduidelijk waardoor de grote verschillen tussen locaties en tussen jaren veroorzaakt worden”, aldus Van Vliet.

Na de zachte maart en extreem warme april dit jaar nam het aantal teken sterk toe en vanaf mei was het totaal aantal gevangen teken op de 12 locaties bijna twee keer zo hoog als in de twee voorgaande jaren. De sterke toename is vooral waargenomen op de vanglocaties Ede, Gieten, Wassenaar en Montferland. Bij de vanglocaties Eijsden, Kwade hoek, Schiermonnikoog en Veldhoven liepen de aantallen juist sterk terug ten opzichte van voorgaande jaren.

Volgens Van Vliet is het nog te vroeg om te spreken van een structurele toename in tekenaantallen in Nederland

Eerdere tussentijdse resultaten lieten zien dat het percentage teken dat besmet is met de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken in de tweede helft van het jaar hoger is dan in de eerste helft van het jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.