Home

Achtergrond 275 x bekeken 3 reacties

Vastgoed tuinbouwsector krijgt klappen

De verkoop van vastgoed in de tuinbouwsector stagneert.

De markt staat zwaar onder druk door de aanhoudend dalende opbrengsten van tuinbouwproducten zoals bloemen en groenten. Dit blijkt uit de halfjaarcijfers voor het Agrarisch en Landelijk Vastgoed die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vandaag heeft bekendgemaakt.

Behalve de slechte marktomstandigheden voor tuinbouwproducten is de malaise volgens de NVM voor een deel ook te wijten aan de opstelling van banken. Die stellen strengere eisen voor de kredietverlening in de (glas)tuinbouwsector. Banken verhogen zelfs de druk op bestaande bedrijven met als gevolg min of meer gedwongen verkopen, zegt de brancheorganisatie van makelaars.

Voorzitter Harry Boertjes van NVM Agrarisch en Landelijk Vastgoed schatte dat zeker 'enkele tientallen' tuinbouwbedrijven het afgelopen half jaar daardoor over de kop zijn gegaan. Vooral buiten de belangrijke 'greenports' zoals het Westland signaleren de makelaars een toenemend aantal faillissementen en niet te verkopen bedrijven. Binnen de grote tuinbouwgebieden nemen kopers een afwachtende houding aan of worden afgeremd door de banken. De gang van zaken illustreert zich ook in het nieuw te ontwikkelen tuinbouwgebied bij Luttelgeest in de Noordoostpolder. "De grondverkoop staat daar nu stil'', aldus Boertjes.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Robert Drente

  Ook de grondprijzen zijn in het absurde doorgeschoten. Uiteindelijk bepaalt het rendement dat gemaakt wordt op die grond de grondprijs. En dat rendement is momenteel niet vet!!!!!!
  Het mooie van deze crisis is dat iedereen gewoon eens weer met de voeten op de grond komt te staan en eens weer "normaal" gaat nadenken.

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Ssssssst niet te veel zeggen. Straks is de grond niet meer 110 euri waard maar slechts 90 euri. Maak de bank nou niet wakker.......

 • no-profile-image

  frans willemse

  Zoals de crisis internationaal is geworden, zo al ook de vastgoedprijs internationaal worden.
  Ofwel: de gekte is er af en zal hopelijk nooit meer terugkomen.
  Anders wordt het gewoon België of Duitsland of Frankrijk voor 5 euro per m2!!

Of registreer je om te kunnen reageren.