Home

Achtergrond 186 x bekeken 1 reactie

Varkensprijs Europa iets lager

De gemiddelde Europese varkensprijs over de eerste 31 weken van dit jaar komt uit op € 1,385. Vorig jaar was dit over de zelfde periode € 1,440. Dat blijkt uit de gegevens van de Duitse varkenshouderijvakbond ISN.

De ISN publiceert wekelijks varkensnoteringen uit de belangrijkste EU-landen. De Nederlandse notering is gebaseerd op die van Utrecht die wekelijks in Montfoort wordt vastgesteld (Vleuten). Dat de noteringen duidelijk lager uitpakken dan vorig jaar, was aan het begin van dit jaar niet voorzien. Algemeen was de verwachting dat de varkensprijzen dit jaar een hoger niveau zouden bereiken dan vorig jaar.

De zeugenstapel in Europa was in december vorig jaar 6,1 procent kleiner dan een jaar eerder. De verwachting was dan ook dat onder invloed van het kleinere aanbod de Europese varkenshouderij een goed jaar zou hebben. Die verwachting komt vooral door de gevolgen van de economische crisis tot nu toe niet uit.

Lichtpuntje

Een lichtpuntje is dat de kostprijs voor een kilo varkensvlees ook lager uitpakt. Vorig jaar om deze tijd lag die op een niveau van € 1,79, volgens berekeningen van de Animal Sciences Group van Wageningen Universiteit. Op het ogenblik berekent de ASG een kostprijs van € 1,59. Gezien de huidige ontwikkelingen rond de graanoogst is een verdere daling van de voerkosten voor de komende maanden waarschijnlijk.

Gemiddeld hebben de Britse varkensboeren met een prijs van € 1,578 de hoogste prijs ontvangen voor hun dieren. De laagste prijzen zijn betaald in Zweden (€ 1,197 per kilo) en Denemarken (€ 1,297 per kilo). Het prijsverloop van Nederland en Duitsland loopt vrijwel parallel. De Nederlandse markt is sinds het ontstaan van Vion sterk gekoppeld aan de Duitse markt.

Eén reactie

  • no-profile-image

    johnvankessel@hetnet.nl

    waarom staat er niets geschreven over het gemiddelde geslacht gewicht? 6% minder zeugen wordt grotendeels gecompenseerd door de varkens 5% zwaarder te slachten!

Of registreer je om te kunnen reageren.