Home

Achtergrond 185 x bekeken

Varkenshouders VS dringen aan op H1N1-enting mensen

Wie regelmatig op varkensbedrijven komt, moet een vaccinatie krijgen tegen de Mexicaanse griep. Dat willen varkenshouders in de Verenigde Staten.

De sector vreest voor verdere inkomensderving bij besmettingen van mens op dier. "Het gaat er niet om de mensen te beschermen, maar juist om de varkens tegen de mensen", legt Jennifer Greiner van de sectororganisatie voor de varkenshouderij NPPC uit.

Greiner benadrukt dat de sector het liefst zou zien dat varkens gevaccineerd worden. Op dit moment kan dat echter niet, omdat er geen geschikt vaccin bestaat. Hoewel verschillende universiteiten en onderzoekscentra hieraan werken, is de verwachting dat er pas in de winter een varkensvaccin beschikbaar zal zijn.

De Amerikaanse sector lijdt sinds april onder de gevolgen van de griep, die in eerste instantie met varkens geassocieerd werd. NPPC vreest dat de afzet nog veel moeilijker zal worden als varkens besmet raken, ook al is er geen besmettingsgevaar voor consumenten. Door het vaccineren van mensen hoopt de NPPC grootschalige uitbraken onder varkens te voorkomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.