Home

Achtergrond 16 reacties

’Variabele bijmenging houdt graanprijs op peil’

Grote uitschieters in graanprijzen kunnen voorkomen worden met variabele bijmenging. Dit zegt Jeroen Kloos van LTO Akkerbouw.

Het idee om op Europees niveau een variabele bijmengverplichting in te stellen is afkomstig van Jaap Haanstra, voorzitter namens LTO van de akkerbouw in Nederland.

”We wilden geen interventiesysteem om de akkerbouw te helpen”, zegt Kloos. ”We waren in eerste instantie niet blij met de vrije markt, maar nu die er is zoeken we naar systemen die erbij passen. En variabele bijmenging past erbij.”

De bijmengverplichting zou in het plan van LTO af gaan hangen van de graanoogst. ”Is er veel graan dan gaat de bijmengverplichting omhoog. Is er te weinig graan dan gaat de bijmengverplichting omlaag. Graan is de spil van de vrije markt en daar willen we ons dan ook op focussen.”

Het idee van LTO is uniek in de wereld, zegt Kloos. Alleen in Brazilië kennen ze een systeem dat hierop lijkt. Daar bepaalt de olieprijs hoeveel ethanol er door de olie wordt gemengd. LTO gaat nu om de tafel zitten met diverse partijen om meer draagvlak voor het plan te krijgen.

”Het is niet zo dat de akkerbouwers het met dit plan een stuk beter krijgen. Ze zijn altijd nog afhankelijk van de markt. Wel kunnen we hiermee de grote uitschieters naar beneden een beetje afvlakken en zo de sector een betere kans geven op een goede prijs”, zegt Kloos.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  beste akkerbouwers waarom zetten jullie niet allemaal een mooie varkensschuur op jullie erf. als de graanprijzen slecht voeren jullie het graan op aan de biggen. Jullie biggen hebben goedkoop voer en de graanprijzen stijgen. Ik geloof dat dit in Duitsland en andere landen in europa al jaren zo gedaan wordt. Een andere optie is natuurlijk nog het kant en klaar vergisten van de oogst.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Kortzichtig gezeik, leg eens uit??

 • no-profile-image

  NN

  Als de olie ´heel ´ goedkoop is, is ethanol maken uit goedkoop graan ook nog te duur voor de dieselboeren. Je kan wel een mooi idilisch boeren idee hebben maar de olie monopolisten gaan zich niet druk maken om de graanboeren...

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Eindelijk ziet LTO dat de vrije markt z'n werk niet doet. En wat zijn we als verschillende sectoren weer flink kortzichtig op elkaar aan het inhakken. Zo komen we er nooit aan uit natuurlijk. Het overschot aan mineralen komt echt niet alleen met kunstmest binnen, ook met veevoerboten tegelijk in Rotterdam. Een akkerbouwer wil best dierlijke mest gebruiken maar als je kwaliteits tafelaardappelen, bewaarbare uien en bieten met veel suiker erin wilt verbouwen, dan wel met mate. Het mestbeleid maakt het overigens bijna onmogelijk om nog voldoende dierlijke mest aan te voeren.

 • no-profile-image

  landman

  Grote uitschieters in graanprijzen voorkomen? Vanuit welk prijspeil gebeurd dat dan? 15 eurocent? 20 eurocent? Je moet toch een of ander prijspeil hebben om daar van af te kunnen leiden wanneer uitschieters naar boven of beneden bijgesteld dienen te worden. En volgens LTO moet in de toekomst dan vanachter een bureau het percentage bijmening bepaald worden en daarmee dus ook de graanprijs. Ik dacht dat LTO voor een vrije markt was. Maar nu graan in beeld is moet opeens de graanprijs achter een bureau vastgesteld worden. Hoe geloofwaardig is LTO nu nog. De sector melkveehouderij van LTO zweert bij hoog en bij laag voor een vrije markt en de sector akkerbouw van LTO lanceert het tegenovergestelde.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Akkerbouwers die overschot graan kwijt willen, straks de zuivel die van de melkpoeder af moet en als het even kan ook nog voor een kostendekkende prijs. Even onderhandelen, akkerbouwers en melkveehouders stoppen met kunstmest strooien en gebruiken alleen nog mest uit die andere florerende bedrijfstakken. O ja, de kunstmestindustrie? Die staan morgen bij Gerda Verburg op de stoep!!

 • no-profile-image

  nn

  Nog even voor alle brabandse varkensveehouders die direct staan te gillen als ze denken dat een ander het beter krijgt. ( waar ga je mee om) Dit plan voorkomt ook een tekort dus een prijs piek zoals niet zo lang geleden en daar hebben jullie ook wat aan.

 • no-profile-image

  Zandboer

  Niets mis mee, moet voor elke sector zo'n oplossing komen. De dipjes eruithalen is prettig, en tevens het gezeur over ethiek de deur uit. Aan producten met lage prijzen verdient bijna niemand iets, ook niet in ärme verre landen" voorzover die bestaan qua voedselgebrek. Daar waar het voedsel schaars is, is meestal wel geld voor andere uitrusingen.

  Zie zo 123 nog even geen oplossing voor melk en vlees, maar wie weet, dit komt ook opeens uit de lucht vallen

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  juist ja!, die kunstmest weg, we hebben stront genoeg. Maar ik geloof dat de staat aandelen heeft in de kunstmestindustrie dus die kijken wel uit voordat ze de eigen melkkoe de kop af doen. het is toch van de zotte dat er naar stikstof uit dierlijke mest nog een hoop stikstof uit kunstmest aangevoerd mag worden. De productie van fosfaat en stikstof is kink in de kabel. deze fabrieken horen niet in de kringloop thuis maar niemand rept erover rara...

 • no-profile-image

  nn

  eindelijk een zinnig idee, om de productie op pijl te houden en bij een overschot niet direct met een slechte markt te zitten.

 • no-profile-image

  nn

  Ik heb niets tegen varkens, houders of stront van de laatste ben ik al 15 jaar gebruiker. Maar wel tegen het kortzichtige gezeik van uw kant.

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  Helaas zijn de installaties om ethanol op te wekken te duur om ze stil te laten staan... vele initiatieven zijn al mislukt om een fabriek te starten. wisselende prijzen van de grondstoffen waren de oorzaak. Maar andere kant is het wel belangrijk om overschotten uit de markt te halen i.p.v. van op te slaan. Dit geld voor alle producten die onder de kostprijs verkocht worden. Deze producten hebben het nadeel dat zij prima en goedkoop bewaard kunnen worden. Wandel maar een bij een action rond. Wat eerst bij de blokker voor 20 euro kost daar maar 2 euro... De magazijn zaten vol en liepen over. Mensen die nu het product bij de action kopen voor 2 euro kopen echt geen product meer bij de blokker voor 20 euro omdat ze al voorzien zijn. Het vernietigen van de voorraden lijdt dan tot hogere prijzen. Zo werkt het ook met veel landbouwproducten. granen, melk, vlees etc.

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Een uitstekend plan. Ik hoop dat LTO zich hier sterk voor gaat maken.
  Het is een goed plan, niet alleen voor de akkerbouw, maar voor de hele landbouw. In Oost-Europa zijn veel gemengde bedrijven met akkerbouw en varkens bijvoorbeeld. Als tarwe wel wat opbrengt, maar varkens te weinig verkopen ze hun graan en laten hun hokken leeg staan. Dit plan is dan ook goed nieuws voor boeren in alle sectoren. Het is zelfs goed voor boeren in ontwikkelingslanden. Eindelijk eens beleid ipv boeren wereldwijd met overschotten om de oren slaan.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  NN, u heeft iets tegen varkens??. Ter informatie, de oorzaak van de hoge prijzen waar u op doelt werden nauwelijks veroorzaakt door tekorten maar wel door speculanten die niet meer wisten waar ze hun "bubbledollars" moesten laten. Ok dit bleek een hype te zijn.

 • no-profile-image

  nn

  Ik ben met vdm begonnen toen je er nog voor moest betalen om het op je land te krijgen. De laaste jaren komt er vet geld bij dat kan zo niet door gaan er komen vergisters de tijden veranderen en dat is mooi. Stront word weer wat waard prima. Als in stront energie zit, zit er in tarwe meer energie immers het varken heeft het er nog niet uitgehaald en dus is tarwe ook wat waard en dat mag niet wat er sterven mensen van de honger. Of het moet gratis onder de kostprijs geleverd worden.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  NN, ik ben het met je eens tot aan de laatste twee zinnen, daar raak ik het spoor bijster.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.