Home

Achtergrond 189 x bekeken

Vaccins tegen griep kosten tot 700 miljoen

De bestrijding van de Mexicaanse griep zal maximaal 700 miljoen euro kosten.

Dat bedrag gaat voornamelijk op aan de koop en verspreiding van 34 miljoen vaccins tegen de griep. Minister Ab Klink van Volksgezondheid noemde het bedrag van 700 miljoen euro vrijdag na afloop van de ministerraad een bovengrens. Hij sprak van een gecalculeerde inschatting. Zijn departement heeft geen apart potje voor deze eenmalige kosten. Het bedrag zal daarom worden meegenomen in de onderhandelingen over de begroting, die momenteel lopen.

Op de vraag of minister Wouter Bos (Financiën) als schatkistbewaarder oog heeft voor dit probleem, zei Klink: "Als 30 procent van de Nederlanders ziek wordt, dan zal dat ook de economische groei raken.'' Die overweging speelt volgens hem ook mee in het begrotingsoverleg.

In totaal heeft de minister al 34 miljoen vaccins gekocht om elke Nederlander van de twee benodigde prikken te kunnen voorzien. De Mexicaanse griep heeft volgens hem nog niet het stadium van een epidemie bereikt. Het beeld is volgens hem nog niet heel erg veranderd. De verspreiding begint echter wel toe te nemen, zei de minister.

Klink benadrukte dat de hoogte van de kosten ook afhankelijk is van de manier waarop de Mexicaanse griep zich ontwikkelt. "We weten niet hoe ernstig het is en of het virus muteert.'' Vooralsnog is van mutatie nog geen sprake, zei de minister.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.