Home

Achtergrond 178 x bekeken

VN-topman: Dwing overheden tot actie voor klimaat

Precies honderd dagen voordat de klimaatonderhandelingen in Kopenhagen beginnen, heeft VN-topman Ban Ki-moon burgers vrijdag wereldwijd opgeroepen om hun regeringen tot actie te dwingen.

"Het is nu tijd voor mensen uit alle hoeken van de wereld om bij hun overheden aan te dringen op een eerlijke, effectieve en ambitieuze overeenkomst in Kopenhagen'', aldus Ban. "De tijd raakt op'', zei hij verder. "Meer dan ooit hebben we politiek leiderschap op het hoogste niveau nodig om ervoor te zorgen dat de bevolking op deze planeet beschermd wordt.''

In Kopenhagen komen aan het eind van het jaar meer dan honderd ministers van Milieu bij elkaar om een opvolger te creëren voor het Kyoto protocol. Volgens wetenschappers moet de klimaatverandering een halt toegeroepen worden en mag de wereld hooguit 2 graden Celsius opwarmen. Dat moet bereikt worden door uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan.

Op verscheidene plaatsen in de wereld is al door burgers geprotesteerd tegen het gebrek aan daadkracht van overheden. Onder meer in Australië en Groot-Brittannië gingen duizenden mensen de straat op. De derde week van september houdt de VN Wereld Klimaatweek in de hoop dat ook in andere landen de druk wordt opgevoerd.

Uitstoot verminderen

Veel overheden zijn niet enthousiast over strenge milieuwetgeving, omdat het de industrie veel geld kost. Een systeem van verkoop van emissierechten is duur en remt de economie, betogen sommige overheden. Opkomende industrieën willen ongeremd kunnen produceren om de broodnodige groei te kunnen bereiken.

Europa heeft inmiddels toegezegd de uitstoot flink te willen verminderen. Onder leiding van president Barack Obama zijn de Verenigde Staten ook positiever gestemd over de onderhandelingen. Andere grote vervuilers zoals China en India willen dat de rijke landen betalen voor hun uitstoot. In de 20e eeuw mochten de rijke landen eindeloos vervuilen, en nu willen wij dat recht ook, is het betoog van Peking en New Delhi.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.