Home

Achtergrond

Uitvoer groente en fruit daalt tot juli met 9 procent

De export van verse groente en fruit van Nederlandse bodem is in het eerste half jaar van 2009 met 9 procent gedaald vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit statistieken van het Productschap Tuinbouw (PT). Voor de daling zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. Het glasgroenteseizoen en het aardbeienseizoen zijn volgens het productschap later gestart dan vorig jaar. De uitvoer van glasgroente heeft de achterstand inmiddels wel ingelopen, zo constateert het PT.

Ook is de oogst van peren, peen, en prei lager geweest dan in 2008 en heeft de relatief ruime appelvoorraad in andere Europese landen de Nederlandse export flink in de weg gezeten.

Tegen die achtergrond speelt ook de zwakke roebel mee, waardoor het voor Rusland duur is om Nederlandse groente te importeren. Uitgesplitst naar land blijkt dat de uitvoer naar Rusland met 39 procent is gedaald. Er wordt minder hard fruit en tomaat, maar meer paprika en aubergine geëxporteerd.

De export naar Duitsland nam met 6 procent af, Verenigd Koninkrijk 10 en Zweden 17. De uitvoer naar Frankrijk bleef stabiel.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.