Home

Achtergrond 284 x bekeken 1 reactie

Uitstel meldplicht ploegen

Boeren en tuinders hoeven zich ook de komende maanden nog geen zorgen te maken over de meldplicht van graafwerkzaamheden.

Wettelijk gezien zouden zij het ploegen moeten melden aan het Kadaster, waarbij voor elke melding 24 euro per 25 hectare moet worden betaald.

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken heeft besloten de wet op dit punt voorlopig niet te handhaven. Dat deed zij eerder dit jaar ook al, na heftige protesten vanuit de land- en tuinbouw. Van der Hoeven wil het overleg met onder meer LTO en het Kadaster vervolgen om de lasten voor boeren te beperken; het streven is in het najaar een oplossing te vinden.

Het is prima dat Van der Hoeven een oplossing wil die de geest van de wet niet aantast, en wel het vooraf niet doordachte zijeffect van lastenverzwaring voor de land- en tuinbouw wegneemt. Door twee keer achtereen de handhaving op te schorten, erkent Van der Hoeven dat alledaagse agrarische activiteiten niet onder doorgeslagen regeldrift moeten vallen. Het blijft raar dat het zo lang moet duren voor er een structurele oplossing is. Het lijkt immers simpel: stel agrarische grondbewerking tot een diepte van zeker 50 centimeter vrij van deze wet. Dat inzicht moet de komende maanden dan maar komen.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    Tom

    Normale grondwerkzaamheden moet je geen van zulke onzin op loslaten. Alleen bij diepe grondwerkzaamheden kan het verstandig zijn. Dit is al goed geregeld. De meeste loonwerkers en diegene die deze diepe grondwerkzaamheden doen zijn op de hoogte van de regels. Er mogen geen kosten berekend worden voor de informatie. Dit is algemeen belang en verantwoordelijkheid. Als er wat mis gaat moet de overheid hier voor opdraaien. Anders verschuilen ze zich en voeren ze niets uit!

Of registreer je om te kunnen reageren.