Home

Achtergrond 211 x bekeken 3 reacties

'Uienoogst pakt lager uit, kwaliteit is goed'

De uienoogst pakt volgens specialisten naar verwachting lager uit dan vorig jaar.

De kwaliteit van de uien is goed. Bij een 6 procent kleiner areaal wordt hierdoor een betere stemming in de handel verwacht. Accountmanager Gerard Buizer van De Groot en Slot verwacht dit seizoen een 10 tot 15 procent kleinere opbrengst dan vorig jaar, toen gemiddeld zo’n 63 ton uien van een hectare kwam.

De kwaliteit is wel beter. "Op veel percelen zien we dunnere nekjes, wat de bol-nekverhouding ten goede komt", legt de accountmanager uit. Het kleinere aantal pijpjes per plant maakt een topopbrengst echter onwaarschijnlijk. "Ik begrijp niet dat de prijs nog niet is gestegen."
"In het Zuidwesten staan de zaaiuien zeer wisselend", vertelt Rinus Struik van Mol Agrocom. "De kilo’s worden niet overal gehaald", voorziet de Zeeuwse verkoopleider. "Het gewas gaat momenteel hard achteruit en de uienplanten strijken niet overal. Er is sowieso niet veel loof. Door het huidige warme weer geeft het gewas het snel op. Al met al kan er wel eens minder afkomen dan iedereen verwacht."

Struik voorziet dat de opbrengst eerder richting de 50 ton per hectare gaat dan naar de gebruikelijke 60 ton. "Voor de prijsvorming kan het goed zijn dat er minder tonnen komen bij een kleiner areaal. Dat moet wel, want voor de huidige prijzen kun je niet telen." Struik houdt in zijn optimisme wel een slag om de arm.

In het Noorden staan de uien er volgens uienspecialist Luuk Kok van Agrifirm 'prachtig bij'. "De uien zijn goed gekiemd en er zijn er voldoende. We hebben wel voor het eerst te maken gehad met valse meeldauw door de grote hoeveelheid vocht die er is gevallen. Maar dat hebben telers goed onder controle. We zijn al met al helemaal niet ontevreden. Ik verwacht een normale opbrengst, geen topopbrengst. Door de warmte, gevolgd door regen, slijt het gewas snel." Kok ziet dat de stand in andere delen van het land wat wisselender is. "Bij een kleiner areaal kan dat de stemming alleen maar ten goede komen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  Ja minder in Nederland en zeker minder in oost europa en de landen om ons heen. Stemming in de markt is meer dan gerechtvaardigd, maar komt pas als boeren ophouden met afleveren onder de kostprijs zoals nu gebeurd. Gooi die uien dan in een oude sleufsilo met pallets als beluchting als je zelf geen opslag hebt, maar bederf de markt niet harder!!!!!

 • no-profile-image

  tranen

  moeten we nu wel of niet spuiten met royal mh ?

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Alles wat nu 'te goedkoop'weggaat is in ieder geval van de markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.