Home

Achtergrond 1 reactie

Twijfel over boetes illegaal werk

Bij de Raad van State zijn twijfels ontstaan over opgelegde boetes aan Oost-Europese uitzendbureaus voor het te werk stellen van werknemers zonder werkvergunning.

De Raad heeft daarover vragen gesteld aan het Europees Hof van Justitie. Tussen 2004 en 2007 heeft de Arbeidsinspectie voor miljoenen euro’s boetes opgelegd aan Poolse uitzendbureaus, omdat zij Polen zonder een werkvergunning aan het werk hielpen. Een groot deel daarvan werkte in de land- en tuinbouw. Volgens de uitzendbureaus leverden ze diensten, geen werknemers. In dat geval waren werkvergunningen niet nodig.

Volgens de Arbeidsinspectie ging het wel degelijk om verkeer van werknemers en waren de uitzendbureaus dus strafbaar. Begin 2005 verhoogde het ministerie van Sociale Zaken de boetes fors, van 900 naar 8.000 euro per illegale werknemer, om het probleem strenger aan te pakken. Voor eenmanszaken bedraagt de boete 4.000 euro per illegale arbeidskracht.

In 2005 kreeg een Pools uitzendbureau een boete van 240.000 euro voor het te werk stellen van 30 Polen zonder werkvergunning bij een tuinder op Texel. Er werden vooral boetes uitgedeeld voor werk bij boeren en in de bouw.

Poolse werknemers mogen inmiddels in Nederland werken zonder werkvergunning, maar voor Roemenen en Bulgaren geldt hetzelfde als destijds voor Polen.

Als het Hof van Justitie oordeelt dat de uitzendbureaus inderdaad diensten leverden, is de kans groot dat de beboete bedrijven hun geld terugkrijgen. Het zal zeker enkele maanden duren voordat er een uitspraak van het Hof komt.

Kelly Lubbers

Eén reactie

  • no-profile-image

    boer mieras

    die polen blijven lachen die boetes betalen ze toch niet daar maakt de overheid in nederland toch verder geen werk van omdat ze bang zijn te worden beschuldigd van discriminatie

Of registreer je om te kunnen reageren.