Home

Achtergrond 177 x bekeken

Tweede taal beïnvloedt het lezen in moedertaal

Tweetaligen kunnen niet in hun moedertaal lezen zonder dat hun tweede taal daarin meespeelt. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van de Universiteit Gent.

Er werden 45 Nederlandstalige studenten onderzocht die Engels als tweede taal hadden opgegeven. De onderzoekers hebben gekeken naar hun verwerking van woorden die in het Nederlands en het Engels gelijkaardig zijn, zoals 'film'.

Uit metingen van oogbewegingen bleek toen dat de proefpersonen tijdens het lezen opmerkelijk minder lang keken naar de gelijksoortige woorden, dan naar woorden die enkel in het Nederlands voorkomen. Het lezen in de eerste taal blijkt dus sneller te gaan als men een tweede taal heeft.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.