Home

Achtergrond 230 x bekeken

Turkije 50 jaar in wachtkamer Europa

In Turkije is vrijdag stilgestaan bij het feit dat het land vijftig jaar geleden een aanvraag indiende om lid te worden van de Europese Economische Gemeenschap (EEG), de voorloper van de Europese Unie (EU).

Een halve eeuw later is er nog steeds geen zicht op toetreding in de nabije toekomst.

"Wij staan stil bij deze verjaardag, maar het is geen reden om te vieren'', zei vrijdag dan ook Egemen Bagis, de Turkse chef-onderhandelaar bij de toetredingsonderhandelingen met Brussel.

De eerste democratisch gekozen premier van Turkije, Adnan Menderes, diende op 31 juli 1959 een toetredingsverzoek in bij de EEG. Het jaar daarna werd Menderes opgehangen na een militaire staatsgreep. Het toetredingsverzoek werd afgewezen.

Turkije onderhandelt al jaren over toetreding. Problemen rond democratie, mensen- en burgerrechten en bescherming van de Koerdische minderheid bleken struikelblokken, evenals het feit dat Ankara weigert EU-lid Cyprus te erkennen.

Ook is er in Frankrijk en Duitsland veel weerstand tegen toetreding van Turkije, een land waar moslims in de meerderheid zijn en dat cultureel niet tot Europa zou behoren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.