Home

Achtergrond 326 x bekeken 10 reacties

'Transgeenverbod maakt voerkosten flink hoger'

Als de Europese Unie (EU) blijft bij het verbod op transgene granen of sporen daarvan in ingevoerd veevoer, dan kunnen de voerkosten uiteindelijk verdrievoudigen.

Dat is een van de conclusies uit rapport dat in opdracht van het Britse plattelandsministerie Defra is opgesteld.

De verhoging van de voerkosten kan ertoe leiden dat de Europese varkens- en pluimveesectoren met meer dan eenderde inkrimpen, zo blijkt uit het rapport. Ook de rundvee- en schapensector zullen krimpen, maar in veel mindere mate dan varkens en pluimvee.

De EU staat geen graan of sporen toe van transgene soorten die niet in de EU zelf zijn toegelaten. In de praktijk worden regelmatig zendingen graan geweigerd, wat handelaren huiverig maakt om met de invoer door te gaan. Het probleem wordt nog eens verergerd doordat de toelatingsprocedure voor transgene variëteiten in de EU zeer veel tijd vergt.

Transgene soja

Het verbod treft vooral soja, dat een belangrijk bestanddeel van varkens- en pluimveevoer is. Momenteel worden in de Verenigde Staten transgene soorten geteeld die binnenkort ook in Argentinië en Brazilië toegepast zullen worden. Juist die drie landen vormen de belangrijkste leveranciers van soja aan Europese afnemers.

Volgens het rapport kan de landbouw in Groot-Brittannië zelf tot acht procent inkrimpen als het verbod wordt gehandhaafd. Zowel de varkens- als de pluimveesector worden dan een kwart kleiner.

In Duitsland en Spanje kan de krimp in de landbouw oplopen tot 10 tot 13 procent. Door deze problemen zal de totale Europese uitvoer van varkensvlees ruim de helft lager uit kunnen komen. Bij pluimveevlees is dat 40 procent minder.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Nietje

  Beste Patrick. Je verhaal is helder, maar slechts één kant van het verhaal en daar komt dan gelijk iets heel erg hypocriets bij kijken.
  Ik bedoel het volgende te zeggen; in de EU mag dus niets van bepaalde gengewassen worden toegelaten, zelfs geen spoortje want we weten niet wat voor effecten het in de toekomst zal hebben. De hele "handel product" kan retour of de vernietigingsoven in (biogas?). Wel importeert de hele EU vlees uit USA - Brazilië - Argentinië enz.... en raad eens waar ze daar die beesten mee hebben gevoerd.... tja toch echt ook met gengewas. En dat eten we met zijn allen op, want dat zijn de kiloknallers van AH en consorten. Laten we het dan maar niet hebben over de producten die nog bijgemengd worden in het voer (of gespoten in het dier) wat hier allang niet meer is toegestaan.
  We weten met zijn allen nog veel te weinig over gengewassen; zeker wat dit in de toekomst met ons eigen genoom kan doen. Maar gengewassen zijn ontstaan om de gewassen beter resistent te maken tegen ziektes en om minder, niet of gerichter met gewasbeschermingsmiddelen te werken.
  Elk verhaal heeft meerdere kanten dus scheer niet alles en iedereen over één kam.

 • no-profile-image

  verstand

  Patrick kent slechts één waarheid, de zijne. Iedereen is verder dom. Jammer Patrick dat al jouw verstand je danig in de weg zit. Van radicale idealisten hebben we nooit veel goeds gezien.

 • no-profile-image

  Patrick

  @akkerbouwer, ik zal met de deur in huis vallen, je hebt geen idee waar jij over praat, dit gaat niet over koetjes en kalfjes over over het weer.
  Ik eet biologisch, geen vlees en erg weinig melk of ei producten. Fair trade producten ook. Als jij mij er even op wilde wijzen dat gentech producten overal is ingemengt in de gewone voedselketen, ben ik het met je eens. Dit is al erg genoeg en geeft aan dat er geen transpatrantie is en zeker geen wens is om een voedsel keten te beheersen. Als jouw conclusie is, nu het overal is ingemengd moet ik niet zeuren en drammen, dan ben je zo enorm passsief en kan je beter stoppen met boeren. Gentech si toegepast omdat mensen niet wisten wat het was, dus onbewuste mensen, en die zijn er nog veel, zijn schaamteloos misbruikt door criminele organistaies en politiek. Verburg is ook zo iemand, samen met Ormel, dit zijn ongelovelijk domme mensen, echt ongelovelijk dom als een rund. Zij zijn zo arrogant, kijk naar Ormel, je kunt het al zien in zijn blik, hoogmoed, vind zich zelf belangrijk, en eenmaal op een machtposities vind ie zich oh zo belangrijk, terwijl het een stumperd is.
  Ik zal je uitleggen wat het probleem is.
  Nu is de veesector nog een voedselproducent.
  Koeien, varkens en kippen als vb dan. Vlees wordt nog steeds gezien als gezonde bron van voedel. Ik ben het daar niet mee eens, maar in dit voorbeeld doe ik net dat dat zo is.
  De intensieve varkens sector, ligt de focus op snel kg maken, in voer zit al antibiotica en geen dierenarts komt vaak op het bedrijf. MRSH en antibiotica kan ik echt niet begrijpen. Sommige bedrijven doen het wel zonder en veel niet, is er wel een wil of is het allemaal passief denkwerk? AGD zou een database moeten aanleggen waar alle boeren hun ideen kunnen aangeven, tips etc. Dan de varkens transporten naar Rusland, het is ongehoord dat de politiek, LNV en de bonden hier mee instemmen, niemand die zegt dit zouden we niet moeten doen. Die transporten geeft veel aan voor de hele varkenssector en ik zie daar in de conclusie , kg en winst, welzijn is bijzaak en eenmaal opgelegd door de wet, dan gaan we dat traag uitvoeren, maar leiver niet zegd de intensieve sector.
  Dan de koeien sector, kalfjes die bewust ijzerarm voer krijgen, wie kan dat bedenken is is zo treurig.
  Treurig is de hele melkprijs nu. Politiek en Europa gaat interventies doen en, melk promoten ipv aanbod sturen. DDB is hierin dan uitzondering. Dan friesland campina is ineens een mulitational ipv cooperatie, hoe kun je zo iets verzinnnen?
  Alles geeft aan dat de sector ziek is, bestuurders alleen gaan voor hun eigen loon en bonussen en totaal geen verantwoordelijkheid is in de voedselketen, allemaal ego trippers die niets weten, allen wat roepen met CDA voor op en LTO er achteraan.
  Dit alles is al erg genoeg voor de sector, diep treurig ook, maar kan verbeterd worden, dit om een hoog kwalitatieve voedsel keten te krijgen.
  Intensief zal op lange termijn nooit werken, megastallen ook niet, allemaal gedachen van onmacht en een stel corrupte politicie op landelijke en regionaal niveau, samen met een paar dwaze boeren.

  Maar nu komt het, de sector was nog een voedselproducent en wordt zo ook gezien. Als je gentech in de hele sector toe gaat staan, dan degradeer je de hele sector en elke boer. Je bent GEEN voedsel producent meer, je voegt NIETS toe aan de voedselketen, je brengt het niet naar een beter of hoger nivea.
  Nee je produceerd troep die vernietigend is voor het menselijke gen en DNA. Je laat mensen, kinderen en babys ziek worden, je laat ze pijn leiden en dat allemaal, als Europa dit toelaat, is jullie gedachten, en is voor de korte termijn, en je portomonee.
  Je degradeerd elk bedrijf en organisatie in jullie sector als een bedrijf dat geen belang hecht hoe gezond het eindproduct is, of dat mensen er aan dood gaan. Het enige wat jullie dan wensen is zo snel mogelijhk kg maken en afzetten, niets meer. De verhoudingen zullen veranderen, ik zelf zal niemand in de sector meer zien als voedelproducent, nee, juist elk bedrijf is een probleem voor de volgende generties en crimineel in haar manier van denken en werken.
  De gentech is zeer, zeer ernstig.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Jeroen, mijn stuk op 10:13 is ernstig ingekort, dus wat daar staat is niet het hele erhaal.
  Je redenatie is duidelijk, niet ingaan op het eigenlijke artikel en daar vanuit redeneren.
  Je kunt voor of tegen gentech zijn, maar niet inzien dat er een machtpositie ontstaat door de gentechconcerns is voor jou als boer toch wel raar. Geillig naar de slachtbank, of gewoon nergens om geven in de hele keten?

 • no-profile-image

  bertes

  hoeft niet duurder te worden.
  als de Transgene soja niet meer europa binnen mag. dan wordt die spot goedkoop. en de iets duurdere gezondere gaat dan naar europa. met normale prijzen. wand de andere landen die wel de Transgene soja gebruiken gaan die nog meer gebruiken. en is er een overschot van de gezonde soya.

 • no-profile-image

  Patrick

  @verstand in de weg, mijn antwoordt duurde even, de wereld staat niet stil, weet je, behalve LTO en CDA dan.
  Zelfs een concurent, en ook gentech fabrikant, van Monsanto , gaf aan dat de marktmacht van Monsanto erg zorgelijk is. Hoe kun jij dan zeggen dat het niet zo is, Verburg kan dit argument ook niet meer misbruiken, pak er eens een wereldbol bol bij en elk continent is het doel van Monsanto.
  Jullie landbouw en veesector laat zich gewillig naar de slachtbank leiden, en wordt slaaf van een monopolist.
  Boeren, en vakbonden,die al slaaf zijn en niets doen om dat Niet te willen. Wat denk je dat ik daar van denk?
  Het is erop of eronder voor jouw en ieders kinderen en komende generaties.

 • no-profile-image

  Patrick

  Dit is een voorgekookt onderzoek.
  Als Europa gewoon zegt, wij willen gentech vrij voer dan wordt dat gewoon verbouwd.
  Het zou standaard moeten zijn van de voedselketen, dat je zorg draagt voor je productie gebieden die voer produceren, maar nee de varkens en koeien en kippen boeren zien hun vee als productie item, helaas beweegt en loopt het, en het enige doel is kilogrammmen, hoe maakt niet uit, dus het goedkoopste voer moet. Die denktrend is erg zorgelijk.
  Alles moet op eilandjes, van handelaren, producenten, en voer producenten.
  Dan blijf ik herhalen, genetch is voor het DNA een ramp en zal voleldige dis-integratie van generaties opleveren.
  Ik zie allemaal, mensen, in jullie rampsector voor met kinderen en zeggen, wij hebben alles over voor onze kinderen, geen haar wordt gekrengt, niets dan het beste, alles hebben we over voor onze kinderen.
  Zondag zitten we in de kerk, betalen 100 euro voor onze zonden af te kopen voor een jaar en 1000 euro voor 3 jaar, alles is te koop.
  Welke vakbond hier ook mee instemt in nederland of europa, ook de CDA met zeer hypocriete en laffe minister als verburg, de tijd zal het leren, als nodig ik daag jullie allemaal voor de rechter en zal jullie financiel kaalplukken tot op het bot, voor het laffe intensieve veesector gedachte gangen wat ook leid tot dramatich voer en een dramatische voedselketen. PFFF , jullie sector is ziek, en jullie denktrend is nog zieker, ik zie binnen 20 jaar een einde van de intensieve veesector. Bewustzijn zal jullie zieke ideen niet toelaten, het is namelijk simpel gezegd niet aaanvaardbaar dat de voeselketen vernietigd wordt en daarmee de volgende generaties , en dat allemaal door laffe mensen in jullie laffe sector.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  he Patrick, gewoon even een vraagje wat eet jij dan zoal om in leven te blijven?? Doe niet zo bekrompen

 • no-profile-image

  Patrick

  @Nietje, zeker heeft een verhaal meerdere kanten. Er bestaat ook nooit 1 waarheid, het is het perspectief dat de kleur er aan geeft. De gentech fabrikanten hebben verteld dat gewassen beter werden, minder gif nodig was en alles beter is voor de boer. Nu dit is echter een leugen, geen enkele oorspronkelijke of huidige stelling kan de gentech fabrikanten waarmaken. Dat is dus een leugen. Je punt is duidelijk met de invoer van vlees uit brazilie en andere landen die wel gentech voer gebruiken, dat is uiterst krom. Dat wil niet zeggen dat Europa ook de grenzen moeten openstellen, omdat het ongelijke handel is. Nee dat vlees moet geweigerd worden op de europese markt. Dit artikel is gemaakt om het sentiment te creeren dat Europa die markt moet open gooien. Politiek Nederland ziet geen twijfel met gentech, ook niet LNV, LTO en ook de boeren bonden niet. Mijn conclusie blijft staan dat jullie hele sector ziek is als al deze mensen en organisaties geen twijfel zien, zij vertegenwoordigen de boeren en zijn het aanspreekpunt. Dus op dit punt spreek ik de boer wel zeker aan.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Zelfs een concurent, en ook gentech fabrikant, van Monsanto ?

  Wat wil je hier nu mee zeggen? Microsoft yahoo zou ook zeggen, dat google te veel macht heeft. Ben je nutteloos "feitje" waar je mee aan komt wapperen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.