Home

Achtergrond

Supermarkten extra alert op rucola

Nederlandse supermarkten verscherpen de controle op de slasoort rucola.

Dit naar aanleiding van de vondst van het voor mensen giftige kruiskruid dat in Duitse supermarkten is aangetroffen. Tot op heden is er geen giftige rucola in de Nederlandse keten gevonden.

Extra alert

Supermarkt Albert Heijn importeert rucola van twee Duitse vollegrondstelers. Een woordvoerder laat weten dat er noch bij de telers noch bij hun groentesnijderij Vezet, schadelijke rucola is gevonden. "Wel hebben we voor de zekerheid al onze leveranciers gevraagd extra alert te zijn op het onkruid. Bovendien voeren we bij telers en bij Vezet 100 procent controles uit."

Volgens de woordvoerders werkt Albert Heijn met telers die verplicht zijn onkruidvrij te telen. "Onkruid dat toch wordt aangetroffen wordt uitgesorteerd."

Ook bij snijderij Hessing, leverancier van ondermeer C1000, Super de Boer en Plus zegt extra inspecties uit te voeren. Een woordvoerder meldt dat Hessing geen rucola uit Duitsland importeert, maar de slasoort betrekt van telers in Italië en Nederland.

Middelenresten

"De Nederlandse teler stoomt zijn grond en is dus nagenoeg vrij van onkruid. Omdat we rucola in verband met middelenresten niet bespuiten bestrijden we het onkruid mechanisch en handmatig. Wat er dan nog gevonden wordt sorteren we uit," zegt de woordvoerder van Hessing.

Handelaar Wijnand de Mooij van Fortuna Verde, moet een beetje grinniken van het de problemen met Duitse rucola. "Wij telen bewust onder glas omdat we daarmee de kans op onkruid verkleinen. De Duitsers telen goedkoper in de vollegrond. In de zomer krijgen wij daardoor altijd een flinke knauw in de afzet als zij op de markt zijn. Afnemers zullen nu eerder naar ons uitwijken, dusonze inspanningen worden nu beloond."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.