Home

Achtergrond 192 x bekeken 2 reacties

Supermarkten besteden minder aan verspersoneel

Supermarkten werken met steeds minder en bovendien minder gekwalificeerd personeel.

De kwaliteit en presentatie van het verssegment staat daarmee onder druk. Dat blijkt uit onderzoek van supermarktconsultant Erik Hemmes en een enquete van ING Bank.

“De loonkosten zijn teruggegaan van 9 procent van de totale kosten tot 7,5 procent”, aldus Hemmes. Een daling van 17 procent. “Deels komt dit doordat winkels groeien en dan niet altijd direct meer personeel nodig hebben. Feit is dat ze ook toenemend met minder en minder goed personeel werken,”

Loonkosten zijn de grootste kostenpost voor supermarkten. De bezuinigingstrend is volgens Hemmes al langer gaande in het vleessegment, waar supers in een “race to the bottom” verzeild lijken te zijn geraakt. Van de grote ketens hebben alleen vestigingen van C1000 en Plus nog eigen slagers in de zaak.

Groente en fruit

Op de groente- en fruitafdeling wordt nu vaak zeer jong personeel neergezet dat instructies krijgt vanuit het hoofdkantoor. “Of minder en goedkoper personeel echt goedkoper is, is twijfelachtig”, stelt supermarktkenner Gerard Rutte. “Bij sommige supermarkten is het bederf ruim 10 procent.”

Uit een enquete van ING Bank blijkt dat de meeste supermarktondernemers van plan zijn nog meer banen te schrappen. Hemmes vreest dat klanten daardoor minder advies over en dus waardering voor verse producten krijgen.

Vakbonden klagen over het vervangen van voltijdbanen door deeltijdbanen. Het verdwijnen van kaderfuncties maakt dat personeel hun baan vaak als tijdelijk beschouwen. Momenteel ageren FNV en CNV tegen het vervangen van jong-volwassenen door 16-jarigen door Albert Heijn.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    marion

    Deden ze dat dan??????????????????

  • no-profile-image

    Peter Verschuren

    Ik begrijp niet waarom de supers zo dom zijn. Als je op vers het meest verdient, zorg dan met goed personeel dat je er ook zoveel mogelijk van verkoopt en maak er geen zootje van zoals nu vaak gebeurt!!

Of registreer je om te kunnen reageren.