Home

Achtergrond 3 reacties

Suikerprijs hoog de komende tien jaar

De suikerprijzen op de wereldmarkt liggen de komende tien jaar gemiddeld 35 procent hoger dan de afgelopen tien jaar.

Dat komt omdat het verbruik het komende decennium harder groeit dan de productie. Dat stelt DG Agri, het landbouwdepartement van de Europese Commissie, in een analyse van de wereldgrondstoffenmarkt in de komende tien jaar, de Outlook 2009-2018. De analyse is gebaseerd op gegevens van het Amerikaanse ministerie van landbouw, de FAO en de Oeso.

De suikermarkt kent nu een tekort, omdat enkele grote producenten minder suiker hebben geoogst. Op termijn komt er meer evenwicht tussen vraag en aanbod. Maar de vraag blijft groter dan de productie. DG Agri verwacht dat de productie het komende decennium met 25 procent toeneemt ten opzichte van de afgelopen tien jaar. Maar het verbruik stijgt meer, namelijk 27 tot 28 procent.

De wereldmarkt voor suiker is sterk veranderd, constateert DG Agri. Europa was voorheen één van de grootste suikerexporteurs ter wereld. Door de inkrimping van de eigen suikerproductie is de EU de komende tien jaar verreweg de grootste importeur.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  economie

  Nog een paar jaartjes zo doorgaan met het europese beleid, en meer dan de helft word dan binnen tien jaar geimporteerd uit andere werelddelen.

  GA ZO DOOR BRUSSEL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Voor we het weten is ook ons voedsel "made in china" !!!!

 • no-profile-image

  kani Baal

  Gewoon totaal vrij geven die suikerbieten.Weg met dat quotum gedoe.Gewoon het recht van de goedkoopste tegen elke prijs. In de sierteelt en de voedingstuinbouw zijn we daar bijzonder gelukkig van geworden.Gelijk op de Domicaanse Republiek natuurgebied plat branden voor suikerriet plantages....Leuke documentaire op de tv over gezien.

 • no-profile-image

  arend

  het recht van de goedkoopste.moesten ze hier op de lonen van toepassing laten gelden

Of registreer je om te kunnen reageren.