Home

Achtergrond

Student klust bij voor gemiddeld 5000 euro

Studenten in het hoger onderwijs verdienden vorig jaar gemiddeld 5250 euro met een bijbaan of via een eigen bedrijf.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekendmaakte. Het is voor het eerst dat het CBS de bijverdiensten van studenten in kaart bracht, aldus een persvoorlichter.

Studenten in het hoger beroepsonderwijs (hbo) hebben vaker bijverdiensten, ontdekte het CBS. Bijna 92 procent van de hbo'ers werkt naast de opleiding. Bij de studenten op de universiteit ligt dit percentage op 83. De hbo-leerlingen haalden het gemiddelde dan ook flink naar boven. Zij waren in 2008 goed voor bijverdiensten van gemiddeld 5700 euro. Dit is 1100 euro meer dan studenten aan de universiteiten.

Het CBS baseerde het onderzoek op gegevens van de Belastingdienst over studenten die recht hebben op studiefinanciering. Het bureau nam de inkomens van twee derde van alle studenten onder de loep, namelijk 130.000 universitaire studenten en 210.000 hbo' ers.

Eerstejaarsstudenten bleven buiten beschouwing, omdat zij slechts de helft van 2008 als student stonden ingeschreven. Hun bijverdiensten in 2008 waren daardoor niet representatief als 'studenteninkomen'. Ook de studenten die meer dan 13.000 euro per jaar verdienden, vielen buiten het onderzoek. Zij hebben door hun hoge inkomen geen recht meer op studiefinanciering. Hoeveel studenten dit precies zijn, kon het CBS niet zeggen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.