Home

Achtergrond 273 x bekeken 2 reacties

Strengere regels voor salmonella bij vleeskuikens

De IKB-normen voor vleeskuikenhouders met betrekking tot salmonella worden aangescherpt. Dat heeft het Centraal College van Deskundigen (CCvD) IKB Kip besloten.

De strengere eisen hebben betrekking op besmettingen met het salmonella serotype java en worden op 10 september door het bestuur van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) vastgesteld. Ze worden dan 1 januari 2010 van kracht.
Vleeskuikenhouders moeten besmettingen met salmonella java voortaan binnen 24 uur melden bij het PPE. Na reiniging en ontsmetting wordt een zogenaamd swabonderzoek uitgevoerd. Als dat positief blijft is na de afvoer van de tweede of derde koppel een leegstand van drie weken verplicht.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Praktijkman

  En Nederland wil weer eens het braafste jongetje van de klas zijn. Dhr. Bolder kan nu weer eens "cashen"over de rug van de pluimveehouder. Uit eigen ervaring weet ik dat er een groot aantal, zeer hygienisch werkende bedrijven, zeg maar gerust voorbeeld bedrijven, besmet zijn met Java. Deze bedrijven komen hier helaas niet vanaf. Java blijkt ook niet voor de mens gevaarlijk te zijn dus waar maken we ons druk over?? Kijk eerst maar eens naar de campylobacter bedrijven ipv weer een hoop geld uit de sector te trekken als het toch allemaal in het kader van de volksgezondheid moet gebeuren. En kijk eens over de grens; daar lachen ze ons vierkant uit.......

 • no-profile-image

  Chris Verlaek

  Wat een wanhoop inderdaad! Het is immers al jaren bewezen dat ontsmetting en leegstand zeker geen oplossing bieden. 3 weken is trouwens belachelijk als je weet dat salmonella java soms jaren overleeft in bijvoorbeeld een beetje grond.
  De enige blijvende en snelle oplossing die ik ken en die stilaan ook al heel wat andere gelukkige gebruikers kennen is het PIP-systeem van het merk Chrisal te Lommel (B, net over de grens bij Eindhoven).
  Trouwens het op te ruimen mest wordt er ook ettelijke tonnen lichter door (minder risico op diarree, ...)
  Maar ja, wie gaat dat systeem promoten als het antibioticagebruik er ook drastisch door vermindert?! (Dit is echt een nadenkertje!)

Of registreer je om te kunnen reageren.