Home

Achtergrond 239 x bekeken

Strandfeest eindigt in dodelijk geweld

Een 19-jarige Rotterdammer is zaterdagavond omgekomen bij een vechtpartij tijdens het dancefeest Sunset Grooves op het strand van Hoek van Holland, waarbij vuurwapens werden gebruikt.

Het slachtoffer werd geraakt door een kogel en overleed op weg naar het ziekenhuis. Het kan niet worden uitgesloten dat de man door een politiekogel is getroffen, zei een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Rotterdam zondagavond. Zes mensen in de leeftijd van 18 en 23 jaar, afkomstig uit Capelle aan den IJssel Monster, Honselersdijk en Puttershoek, liepen schotwonden op. Drie van hen werden zondag uit het ziekenhuis ontslagen. De politie arresteerde drie mensen. Waar zij van worden verdacht, is nog onduidelijk.

Het gratis feest waar dj's optraden, werd volgens opgave van organisator Tridee bezocht door 28.000 mensen. Volgens de lezing die het OM zondagavond naar buiten bracht, ontstond in de loop van de avond een onrustige sfeer: "Er waren enkele vechtpartijen en schietincidenten. Politiemensen zagen zich genoodzaakt te schieten nadat bezoekers zich tegen hen keerden. Enige tijd later werd de rust hersteld. Op het terrein werden daarna verschillende personen met schotwonden aangetroffen.''

Geweld tegen politie

Lokale en landelijke politici reageerden geschokt. In hun reactie overheerste woede over het geweld tegen de politie. "Het lijkt de gewoonte te worden dat agenten die gewoon hun werk doen, worden aangevallen, Een schokkend incident, met een treurige afloop'', zei burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zondag op een persconferentie. Onder anderen fractievoorzitter Peter van Heemst van de PvdA in Rotterdam zei de indruk te hebben dat overmatige consumptie van alcohol en drugs een rol heeft gespeeld. "Vooral alcohol maakt agressief. Dan is er geen land meer met mensen te bezeilen'', zei Tweede Kamerlid Ronald van Raak van de SP. Het is nog onduidelijk wat de aanleiding is geweest voor de vechtpartij. Aboutaleb bevestigde dat de politie in de loop van de zaterdag berichten ontving dat hooligans van plan waren 's avonds naar het dancefeest te gaan. Dat was aanleiding het zogenoemde voetbalteam van de politie in te zetten om de hooligans in de gaten te houden.

Volgens de organisatie waren zeventig tot tachtig voetbalvandalen op het feestterrein. Het is onduidelijk of zij waren betrokken waren bij de vechtpartij. Op YouTube verschenen zondag beelden van het feest waarop mensen waren te zien die 'Hooligans Rotterdam' riepen.
Organisator Tridee zei een vergunning te hebben voor 25.000 tot 28.000 bezoekers. Volgens een woordvoerder politie in Rotterdam had de vergunning betrekking op 25.000 bezoekers. Volgens het OM stonden er ook buiten de hekken veel mensen. Voorzitter Gerrit van de Kamp van de politiebond ACP zei zondag van leden en de korpsleiding te hebben gehoord dat er mogelijk wel 40.000 tot 50.000 bezoekers waren. Er zouden zestig tot zeventig man aan beveiligers van de organisatie op het strand aanwezig zijn geweest en daarnaast zo'n honderd politiemensen op en bij het feestterrein.

Sporenonderzoek

De grote toeloop naar Sunset Grooves zorgde zaterdagavond voor verkeersoverlast. De politie besloot om die reden de A20 in de richting van Hoek van Holland af te sluiten. Dat gebeurde nog voor het schietincident. Mensen die in de file stonden werden teruggestuurd.
De politie verrichtte zondag uitgebreid onderzoek op het strand van Hoek van Holland. Strandgangers werd geadviseerd niet naar de badplaats te komen. Het onderzoeksteam verwacht nog een paar dagen nodig te hebben voor het sporenonderzoek op het strand.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.