Home

Achtergrond

Stilgelegde tuinbouwbedrijven tegen lage prijs verkocht

Glastuinbouwbedrijven die gedwongen verkocht moeten worden, brengen lage prijzen op en staan langer te koop.

Er zijn grote verschillen tussen concentratiegebieden en buitengebieden. Dat blijkt uit een rondgang langs makelaars van LTO Vastgoed. Ton Bakker, makelaar van LTO Vastgoed in Haarlem signaleert dat veel door de bank stilgelegde bedrijven tegen ’opraapprijzen’ worden verkocht. Bovendien staan bedrijven gemiddeld meer dan drie maanden langer te koop.

”Een bedrijf dat in het Westland 1,2 tot 1,4 miljoen euro opbrengt, levert in Noord-Holland maar 800.000 euro op. Dat heeft vooral te maken met ligging. Als je niet in een concentratiegebied ligt, maar solitair in een buitengebied dan brengt dat veel minder op,” aldus Bakker.

Solitaire bedrijven

Voor solitaire bedrijven zijn er weinig potentiele kopers weet Bakker. ”Tuinders zoeken elkaar liever op in concentratiegebieden; daar zijn de faciliteiten beter en is de overheid beter ingespeeld op tuinbouw.”

Als voorbeeld van een gebied waar de verkoop stil ligt noemt hij de regio rond Klazienaveen en Erica in Drenthe. ”Dat was ooit een gerenommeerd tuinbouwgebied, maar het lijkt wel of daar nu niemand wil zitten.”

Bedrijven in het buitengebied worden sporadisch verkocht aan regionale kopers, maar voor het grootste deel opgeruimd met de ruimte-voor-ruimteregeling.

Banken

Volgens Jaco Eeltink van LTO Vastgoed in Rijswijk worden er in het Westland nog wel transacties gedaan, maar liggen de prijzen van gedwongen verkochte bedrijven ook in het Westland lager. ”De transacties waar banken zich mee bemoeien zijn scherp geprijsd. Een bank loopt daarbij allicht kleerscheuren op. Ik kan moeilijk beoordelen hoe groot het verlies is dat een bank neemt. Ik heb het idee dat hele grote bedrijven wel in de benen worden gehouden.”

Beide makelaars zien dat de verkoopbereidheid bij tuinders toeneemt. ”We zien een toename van taxaties”, aldus Eeltink. Hoewel het aantal te koop gezette bedrijven toeneemt, wordt er relatief weinig verkocht. ”Het is een echte kopersmarkt.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.