Home

Achtergrond 431 x bekeken 18 reacties

Spoor giftige algen leidt naar veeteelt Bretagne

De woning van de belangrijkste woordvoerder van een Franse actiegroep tegen de groene-algenplaag, André Ollivro, is in de nacht van maandag op dinsdag geblokkeerd met een rij strobalen.

Die vervuilen tientallen kilometers strand in Bretagne. Velen wijzen een beschuldigende vinger naar de intensieve veehouderij in de West-Franse regio. Bretagne is het grootste veeteeltgebied van Frankrijk en die boeren staan niet bekend om hun milieuvriendelijkheid. 60 procent van alle Franse varkensbedrijven, 45 procent van de pluimveehouders en 30 procent van de kalverfokkerijen is er te vinden.

Dat berekent de associatie van de waterbedrijven en rivieren in de regio. "We hebben hier een zo grote concentratie veehouderijen dat de grond en het water de toestroom aan nitraten gewoon niet aankunnen." Voor regionaal politicus Le Drian is de boodschap dan ook duidelijk. "Die bedrijven moeten met de grootste mogelijke spoed aan strengere eisen gaan voldoen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hendrikus

  bezorgde burger ,jij moet je wel echt bezorgd maken ,want wie zo een onzin uitkraamt die is krank

 • no-profile-image

  pete

  Waarom blokkeren jullie die overstorten niet zodat ze niet meer open kunnen?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Je kletst uit je nek bezorgde burger, met bedrijfsafvalwater is dit in de WVO al lang verboden. En voor de rest in de buitengebieden waar nog geen riolering ligt, geldt "huishoudelijke lozing", voor zover het nog voorkomt, voor álle bewoners en niet alleen voor veehouders. Dus ook voor jou!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Joost, dat jij dit zelf nog gelooft. Ik zal je eens iets anders uitleggen. Fosfaat, je weet wel die meststof waar jaren geleden zo'n hoop heisa ver was, is uitputtend. De wereldvoorraden raken op. Daarom, en niet voor de vervuiling, heeft men ook de fosfaatvrije wasmiddelen gepromoot. Je moet er wel wat meer van gebruiken, maar toch. En weet je wat nou het vervelende is? De visstand loopt achteruit, en nou gaat men proeven doen door fosfaat aan het water bij riviermondingen toe te voegen om zo de visstand weer op te krikken. Dan kom mij nog eens uitleggen wat vervuiling van oppervlaktewater door de landbouw dan precies betekent.

 • no-profile-image

  voedsel

  Dat is idd het grootste probleem, Gert, die overstorten vanuit die gore vieze steden waaronder ook zeker Assen. Maar die zogenaamde bezorgde burger kan het geen reet schelen waar zijn eigen stront naartoe gaat. Zijn bekakte diaree vervuilt mijn akkers.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Men moet niet altijd direct met het vingertje naar de veehouderij wijzen. Algvorming heeft andere oorzaken.
  In wateren sluit het door de zon verwarmde oppervlaktewater het dieper gelegen water op de bodem af. Afvalstoffen die ook door riooloverstorten in het oppervlaktewater terecht komen, zijn een ideale voedingsbodem. Net als bladeren en takken. Tijdens de algvorming op de bodem wordt zuurstof aan het water onttrokken en ontstaat een versnelde opbouw van bezinksel.
  Dit bezinksel veroorzaakt een onaangename geur, is verantwoordelijk voor de dood van vissen en andere in het water levende organismen.
  Het verschijnsel algvorming wordt nog eens versterkt omdat er minder zure regen valt. Dat verklaart het advies bij zwembaden chloor of chloortabletten te gebruiken.

 • no-profile-image

  bezorgde burger

  Beste Melkveehouder. Wat is het verschil van een huishoudelijke lozing van stront en pilletjes en schoonmaakmiddelen bij honderden veehouderijen en een zeldzame overstort?

 • no-profile-image

  bezorgde burger

  Goh, hier is dat al jaren zo. Groene soep in het water en de laatste jaren de giftige blauwalg. Niks nieuws hier. En hier wordt geen actie ondernomen. Tja er wordt nogmaals derogatie aangevraagd. De hele CDA kliek moet weg.

 • no-profile-image

  boerke

  Niet alleen zijn kak maar ook de pilletjes, schoonmaakmiddelen komen zo op plekken waar het zeer schadelijk is voor het milieu. En wij boeren maar voorzichtig doen en ook nog eens met de vinger nagewezen worden door onwetende burgers. Dat ze onwetend zijn is eigen schuld van de sector en zijn belangenorganisaties die alleen maar intern roepen maar de burger niet of in elk geval onvoldende informeren!

 • no-profile-image

  bezorgde burger

  Wat een idiote reacties op mijn posting. Ik weet zeker dat bijna 50% van de veehouders nog via een ouderwetse septictank hun stront lozen op een sloot, en het douche, afwasmachine, etc ongezuiverd de sloot in gaat.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Bezorgde burger, nu geef je wel een erg laffe draai aan het verhaal. Je beschuldigd boerengezinnen van het vervuilen van het milieu, waarbij je de indruk wilt wekken dat burgergezinnen dit niet aangerekend mag worden.
  De kern is wel dat jouw manier van denken een beetje aangeeft waarom boeren dit soort inmengingen, en met name de achterliggende gedachte, spuugzat worden. En om toch nog even inhoudelijk te reageren; wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die op een boerderij zijn opgegroeit een veel beter functionerend immuniteitssysteem hebben ontwikkeld dan burgers. Logischerwijs hebben deze dan ook minder last van ziekten waardoor een lager medicijngebruik volstaat.

 • no-profile-image

  Boer Joost

  Hou toch stil vent! Je weet niet waar je het over hebt, ga buiten spelen

 • no-profile-image

  gert

  De riooloverstorten in Nederland worden ook opengezet na hoosbuien,maar daar hoor je nooit wat over,vandaar die groene soerp

 • no-profile-image

  Bert

  He, wat een fijne reacties allemaal weer. In plaats van dat de reageerders constructief ingaan op de zorgen van de bezorgde burger, krijgt hij ie te horen dat hij buiten moet spelen en krank is. Nee, zo kweek je begrip! En dan maar roepen dat niemand de agrarische sector wil begrijpen. Kom op, jongens!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Heel simpel, van de veehouderij mag gewoonweg geen druppel water vermengd met schoonmaakmiddelen geloosd worden, en hier wordt streng op gecontroleerd. En ten twee bevat huishoudelijk afvalwater wél schoonmaakmiddelen én residuen van geneesmiddelen die wél rechtstreeks (via het riool) in het oppervlaktewater terecht komen. En wat nog erger is; die residuen kunnen door zuiveringsinstallatie's technisch niet verwijderd kunnen worden, en blijven in het oppervlakte en drinkwater rondcirculeren waardoor inmiddels mutaties in de natuur onstaan (vissen)
  Van de veehouderij komt alles gewoon netjes op het land terecht (en niet in de sloot) waar het wél biologisch wordt afgebroken. Verhelderend?

 • no-profile-image

  bezorgde burger

  Beste melkveehouder. Ik krijg de indruk dat je slecht leest en mij niet begrijpt. Er zijn nog honderden danwel duizenden veehouderijen die nog niet op de riolering zijn aangesloten. Die lozen hun huishoudelijk afvalwater dus op een sloot. Dat zijn dus dagelijkse lozingen van stront pilletjes en diarree. Het bedrijfsafvalwater is een ander verhaal, dat weet ik ook wel. Gaat met de mest mee op het land. Is dat wel zo goed ? Zitten ook allerlei schoonmaakmiddelen en ontsmettingsmiddelen in. Het afschuiven van de groene soep en de giftige blauwalg op de weinige overstorten, die ook nog eens zeer zeldzaam hun werk doen, door grote bergbezinksbassins, is dus onzin. De grootste oorzaakis de overbemsting van de veehouderij. Lees ook het artikel op deze website over de stikstof en fosfaat benutting. Er wordt nog flink overbemst

 • no-profile-image

  joost

  Ja, de veehouderij hier in Nederland valt niets te verwijten, die houden zich aan regels die hier ook zo goed zijn.
  Dat we al zelf genoeg stront produceren is al erg genoeg, maar dat je per inwoner in Nederland ook ieder jaar nog eens 4000 kg stront van de veehouderij erbij krijgt dat doet niet terzake en dat geeft echt geen problemen.
  Wie gelooft er nog in sprookjes.

 • no-profile-image

  gj

  Bezorgde burger, "er zijn nog duizenden veehouderijen die nog niet op de riolering zijn aangesloten ..enz".
  Je bent niet meer bij de tijd!
  Met de "overbemsting" net zo, er zijn regels voor en ben je aan het "overbemsen" dan kost je dat als boer teveel geld.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.