Home

Achtergrond

Soepeler verpakkingsregels tomaat

De regels voor maatsortering voor verpakte tomaten zijn versoepeld.

Zo staat de Europese Commissie nu toe dat binnen dezelfde verpakking het verschil tussen diameter van tomaten in een ruimere bandbreedte mag liggen. Ook is het vanaf 1 september mogelijk om mengverpakkingen op de markt te brengen met verschillende variëteiten voor tomaat.

Volgens het Productschap Tuinbouw heeft Nederland hiervoor gepleit. Partijen als Eosta brachten met Wild Wonders al dergelijke kleurrijke verpakkingen op de markt met verschillende rassen tomaat, maar dat was officieel nog niet in lijn met de regelgeving. Volgens het PT pastte de regelgeving voor tomaat niet meer bij de diversificering op de tomatenmarkt.

Ook voor peren worden nu mengverpakkingen toegestaan, zodat bedrijven verschillende peersoorten in één verpakking mogen voeren. Verder mogen de kneuzingen bij peren nu verkleurd zijn voor klasse 1 en 2. Dat bleek in de praktijk een drempel.

Het PT stelt verder dat sla met wortel is vrijgesteld van de handelsnorm. Bijvoorbeeld Salanova sla werd op deze manier op de markt gebracht. Volgens het PT zijn de wijzigingen van de handelsnorm belangrijk voor de handel.

Of registreer je om te kunnen reageren.