Home

Achtergrond

Seksuele groei jongeren verschilt sterk per plaats

De seksuele ontwikkeling van jongeren verschilt sterk naar hun woonplaats.

Jongeren die bij een afvalverbrandingsoven wonen, blijken veel minder hormonen in hun lijf te hebben. Een studie van de Vrije Universiteit Brussel en hun collega's van het Steunpunt Milieu en Gezondheid legt een verband met hogere lood- en cadmiumconcentraties in hun bloed. Die vervuilende stoffen uit verbrandingsovens vertragen de ontwikkeling van jongeren, zoals de vorming van borsten en schaamhaar.

De onderzoekers merkten dat vooral de Antwerpse jongeren zich trager seksueel ontwikkelen dan leeftijdgenoten in andere Vlaamse gebieden. De wetenschappers onderzochten 1679 jongeren van veertien en vijftien jaar oud, verspreid over 42 scholen in negen gebieden in Vlaanderen. De verschillen bleken aanzienlijk, zelfs na correcties voor leeftijd, gewicht, rookgedrag en anticonceptie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.