Home

Achtergrond 248 x bekeken

Schuld afschuiven

De Vlaamse premier Kris Peeters heeft de Nederlandse ambassadeur in Brussel op het matje geroepen. Omdat de Raad van State een stokje steekt voor de derde verdieping van de Schelde, loopt de Antwerpse haven veel geld mis.

Peeters vindt dat het kabinet-Balkenende zich aan de afspraken moet houden en wil desnoods een beslissing middels een geschillenprocedure afdwingen. Die onvrede is begrijpelijk. Eerder dit jaar besloot het kabinet de oorspronkelijk bedachte natuurcompensatie voor eerdere verdiepingen anders in te vullen dan met de Vlamingen overeen was gekomen; de Hertogin Hedwigepolder wordt niet onder water gezet. Die beslissing oogstte lof in Zeeland, maar deed vele Vlaamse wenkbrauwen fronsen.
Nu is er gedoe over een nieuwe verdieping en Nederland heeft dat volledig aan zichzelf te wijten. Dat de Nederlandse ambassadeur nu de schuld afschuift op de Raad van State is dan ook een belediging aan het adres van Peeters, die veel geduld heeft gehad met zijn wispelturige noorderburen.

Het is geen hobby van rechters om grote projecten stil te leggen; zij doen dit omdat de wet niet wordt nageleefd. En de verantwoordelijkheid daarvoor ligt helemaal bij het kabinet-Balkenende.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.