Home

Achtergrond 237 x bekeken 5 reacties

Scheiding slecht medicijn

Het ministerie van landbouw doet onderzoek naar het effect van een verbod op de verkoop van medicijnen door dierenartsen.

In Denemarken blijkt dat deze scheiding leidt tot minder verkoop van antibiotica. En daar is het om te doen: veelvuldig gebruik van antibiotica in de veehouderij is een bedreiging voor de volksgezondheid.

Dierenartsen staan op hun achterste benen. Logisch, want voor sommigen vormt de verkoop van medicijnen de helft van hun inkomen. Dat is ook gelijk het pijnpunt: dierenartsen worden er economisch beter van als ze veel medicijnen verkopen. Natuurlijk hebben dierenartsen ook hun verantwoordelijkheden op het gebied van volksgezondheid, voedselveiligheid en diergezondheid. Maar dit wil niet zeggen dat ze die altijd nemen. Het is menselijk om als het mogelijk is ergens een graantje mee te pikken.

Wanneer er losse apotheken komen voor diergeneesmiddelen zal die situatie niet anders worden. Met als uitzondering dat de apotheker ook een graantje mee zal willen pikken, wat resulteert in hogere prijzen voor de boer. Transparantie in de medicijnwereld is de enige mogelijkheid om te kunnen sturen in het gebruik van antibiotica. Dat is effectiever dan het creëren van nog een tussenpersoon waardoor de keten nog minder inzichtelijk wordt. Dat is een slecht medicijn.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  paul

  Als je een koe moet behandelen, en je moet eerst op internet shoppen voor medicijnen, dat ben je toch wat laat, dus veel handiger als je de medicijnen bij de dierenarts kunt kopen.
  Anders worden ook de visites veel duurder, en daar zitten we ook niet op te wachten, want dan wacht je veel langer voor je de dierenarts belt.

 • no-profile-image

  boerinenburger

  Er komt een mevrouw bij de dierenarts met een konijntje met zere oogjes. Een oogzalfje met antibioticum zal het diertje er hoogstwaarschijnlijk wel weer bovenop helpen. Hier heeft u een receptje voor de dierenapotheek aan de andere kant van de stad.

 • no-profile-image

  bert

  hier zit ook gewoon lobby achter.
  dierenartsen die flink geld per uur willen verdienen, en krijgen toch stiekem bonisen van de fabriekant.
  en schippers bla. zal wel mee lobyen.

 • no-profile-image

  sam

  Scheiding is een heel goed medicijn, een objektief advies kan alleen tot stand komen zonder financieel belang.
  En het is maar de vraag of de kosten voor de boer hoger worden.
  Zal ons voedsel zeker ten goede komen, als het financieele belang verdwijnt uit de medicatie advisering

 • no-profile-image

  Dierhouder

  Dat je medicijnen bij de dierenartsen en (apotheken) kunt kopen is van groot belang. Dit is goed voor de concurentie en houdt dus de zaak scherp en makkelijk! Een goede dierenarts is zeer belangrijk voor de kennis. Hij moet ook zijn geld kunnen verdienen, het is links of rechts om, betalen moeten we hem toch, liefst niet te veel. We moeten die praktijken niet krijgen waar alleen de grote apotheken de dienst uitmaken. Zoals jongstleden bij de huisartsen en apotheken het geval was. Laat de huisarts ook gewoon als hij dat wil een apotheek hebben. Meestal veel praktischer. Eerst was die apotheekwereld alleen heerser, een zeer log orgaan, waar geen grip op was! Dit moet je voorkomen, fexibel is zeer belangrijk,(Bureaucratie).

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.