Home

Achtergrond

SP wil debat over bezuinigingen op politie

De SP in de Tweede Kamer wil volgende week opnieuw een debat met minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) over de bezuinigingen bij de politie en de gevolgen daarvan.

Aanleiding is het dreigende conflict tussen de bewindsvrouw en de korpsen over de invulling van een opgelegde miljoenenbezuiniging en berichten dat steeds meer politieposten en wijkagenten verdwijnen. Volgens SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak zijn de vakbonden, ondernemingsraden en agenten op straat het er over eens dat de bezuinigingen ten koste gaan van blauw op straat. "Er is er maar één die zegt dat dat niet het geval is. De minister is ziende blind'', zei hij. Ter Horst stelt dat de bezuinigingen de agenten op straat niet zullen raken.

Van Raak vindt ook dat Ter Horst niet boos moet worden nu de korpschefs hebben berekend dat de plannen na 2014 leiden tot een vermindering met vierduizend politiemensen. Ze moet haar verantwoordelijkheid nemen en het niet aan de korpsen overlaten om de bezuiniging concreet in te vullen. "De korpsen moeten het vuile werk opknappen. De minister moet zelf met een invulling komen en dit niet over de schutting gooien.''

Ook PVV-Kamerlid Brinkman verwijt de minister dat ze de verantwoordelijkheid afschuift op de politiekorpsen. "Diverse korpsen bezuinigen nu al op het aantal opleidingsplaatsen. Dat gaat uiteindelijk ten koste van blauw op straat.'' Volgens Brinkman kan de minister helemaal niet garanderen dat haar bezuinigingsoperatie niet ten koste gaat van blauw op straat. ,,Ter Horst weet dat ze niks te vertellen heeft over de functie-indeling bij de politiekorpsen. De korpsen stellen zelf hun personeelsbestand samen.''

Regeringspartij PvdA houdt vertrouwen in een goede afloop van het overleg tussen de partijen. "Ons uitgangspunt is: geen agent minder op straat of bij de recherche. Daar houden we de minister aan'', zei PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. "Het is aan de minister en de korpsen om daar uit te komen, linksom of rechtsom.'' Kuiken hoopt dat er op korte termijn overeenstemming kan worden bereikt. De Nederlandse politie moet volgend jaar 148 miljoen euro inleveren. Dat bedrag loopt op tot 206 miljoen euro in 2014.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.